Erişilebilirlik

Özbek Hükümeti İslam Kerimov'un Öldüğünü Doğruladı


Özbek hükümeti ve parlamentosu ortak bir bildiriyle, Devlet Başkanı İslam Kerimov’un öldüğünü açıkladı.

78 yaşında hayatını kaybeden Kerimov, 3 Eylül günü memleketi Semerkant’ta son yolculuğuna uğurlanacak.

Kerimov’un kızı Lola Kerimova-Tillayeva, Facebook ve İnstagram üzerinden yaptığı paylaşımda, “Babam bizi terketti. Buna inanamıyorum. Allah’tan geldik ve yine ona döneceğiz, Allah rahmet eylesin.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Özbekistan tarafından henüz bir resmi açıklama yapılmadan önce, kabine toplantısında, başsağlığı dileklerini iletmiş ve "Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyoruz. Özbek halkının acısını paylaşıyoruz" demişti.

Rus Fergana Uluslararası Haber Ajansı da bu açıklamadan daha önce Semerkant’ta cenaze hazırlıkları yapıldığını bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada Kerimov’un ölümüyle Özbekistan’ın baskıcı rejiminin değişeceği yorumunda bulundu.

Çeyrek yüzyıldan uzun bir zamandır iktidarda olan Kerimov muhalafeti sürekli baskı altında tutuyordu. Kerimov yerini kimin alacağı konusunda da bir görevlendirme yapmamıştı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Müdür Yardımcısı Denis Krivosheev, “İslam Kerimov’un ölümü Özbekistan’da bir devrin kapanması anlamına geliyor ancak bir dizi ölümcül insan hakları ihlalleri hariç, zira halefi yine onun çevresinden biri olacaktır ve muhalif düşüncelere asla müsahama göstermeyecektir“ değerlendirmesinde bulundu.

Amerika’nin Sesi Özbekçe Yayın Bölümü’nün sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Asya bölgesi baş diplomatı Daniel Rosenblum da kendisini bir Özbekistan ve Özbek halkı dostu olarak niteledi. Yetkili, Özbekistan’ın bağımsızlığını ve egemenliğini desteklediklerini ve her koşulda bu dostluğun devam edeceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG