Erişilebilirlik

Oxford'un Aşısı Yüzde 70 Oranında Koruma Sağlıyor


İngiliz Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca firması tarafından geliştirilen Corona virüsü aşısının yüzde 70 oranında koruma sağladığı açıklandı. Aşının uygulama dozuna göre yüzde 90’a kadar koruma sağlayabileceği de belirtildi.

Oxford Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, aşının gönüllüler üzerinde yapılan denemeleri sonucunda Corona virüsüne karşı yüzde 70 oranında koruma sağladığının görüldüğü belirtildi. Uzmanlar, aşının önce yarım, daha sonra tam doz olarak uygulanması halinde koruyuculuk oranının yüzde 90’a kadar yükseldiğinin görüldüğünü açıkladı.

Oxford Üniversitesi Aşı Birimi Yöneticisi Andrew Pollard, yaptığı açıklamada, aşının milyonlarca insanın hayatını kurtaracağını ve insandan insana bulaşmasının önüne geçebileceğini söyledi.

AstraZeneca ve Oxford tarafından geliştirilen aşının kolay depolanabilmesi ve maliyetinin daha düşük olmasının ciddi bir avantaj olduğu belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, 20 bin gönüllü üzerinde denendi. İngiltere, aşıdan 100 milyon adet sipariş etti. Oxford’un aşısını sipariş eden ülkeler arasında ABD de yer alıyor.

Pfizer ve BioNTech tarafından üretilen aşının yüzde 95 oranında koruma sağladığı açıklanmış, ancak eksi 70 derecede saklanması gerekliliği, aşının uygulanması konusunda sorunlar olabileceği ihtimalini gündeme getirmişti. Pfizer, acil kullanım izni almak üzere Cuma günü de Amerika Gida ve İlaç Dairesi'ne başvurmuştu.

Pfizer ve BioNTech sonrasında da Amerikan Moderna şirketi de aşısının yüzde 95 oranında etkili olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG