Erişilebilirlik

Oxford Aşısı ''Çifte Koruma'' Vaat Ediyor


İngiltere’de Corona virüsü aşı deneylerinde umut veren laboratuvardan iyi haberler geldi. İddiaya göre Oxford Üniversitesi’nde devam eden aşı çalışmasında insanlı deneylerin geldiği aşama, beklenmedik bir buluş ortaya koydu: ''Çifte koruma''

Oxford’da süren aşı çalışmasında, şempanzelerin yaygın bir şekilde enfekte olmasına neden olan Adeno virüsü kullanılıyor.

Çalışmaların başlangıcında geçen Nisan ayında açıklamalarda bulunan Prof. Sarah Gilbert yöntem olarak zararsız olarak nitelediği bu virüsün içine Corona parçaları yerleştireceklerini açıklamıştı. Bir kaç gün sonra da bu aşı insanlara enjekte edilmeye başlandı.

Hem T hücresi hem antikor üretiyor

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre aşı denemelerine katılanlardan alınan kan örneklerinde, bünyenin Corona virüsüne karşı hem T-hücreleri hem de antikor ürettiği saptandı.

Çalışmayı yürüten bilimadamları, bağışıklık sisteminde T hücrelerinin birincil derecede önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Laboratuvardan gelen bilgilere göre “çifte etki”ye, kişileri Corona virüsünden koruyacak bir kombinasyon gözüyle bakılıyor.

Haber, İngiltere’de ekonomiyi canlandırma amaçlı kısıtlamaların kalkmasının eleştirildiği, işleyişin sürmesinin insan hayatının önüne konduğu tartışmalarının hemen ardından geldi.

AZD1222 adıyla da bilinen "ChAdOx1 nCoV-19" aşısı, önce Oxford bilim adamlarınca geliştirildi. Oxford daha sonra deneyler ve üretim için İngiliz-İsveç ecza şirketi AstraZeneca ile işbirliğine gitti. Aşıya İngiliz hükümeti de destek veriyor.

Aşı deneyinin arkasındaki desteğin önemi

Ülkedeki araştırma etik kurullarından Berkshire Komitesi’nin başkanı David Carpenter, araştırmacıların doğru iz üzerinde olduğunu doğruladı. Carpenter, bu tür çalışmalarda sonuç için kesin bir tarih verilemeyeceğini, işlerin ters de gidebileceğini ancak böylesi büyük bir ilaç şirketiyle çalışmanın, aşıyı er geç Eylül ayına yetiştirebilecek bir faktör olduğunu öne sürdü.

Astra Zeneca'nın CEO’su Pascal Soriot da İngiliz Sky News kanalına yaptığı açıklamada, deneylerde şimdi üçüncü aşamada olunduğunu, yani aşının denendiği binlerce kişinin artık, aşının etkisi ve güvenliği açısından gözlemlendiği kısma geçildiğini belirtti.

Firmanın geçen haftalarda, daha aşının kesin işe yarayıp yaramayacağı belli olmadan, dünya çapında 2 milyar doz üretim ve tedarik için anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.

“Önce yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar aşılanacak”

Berkshire Araştırma Etik Kurulu’na göre aşı başarıya ulaşırsa ilk uygulanacak kesim yaşlılar, sağlık çalışanları ve bağışıklık sistemleri zayıf olanlar.

Hükümet, aile hekimlerinin yanı sıra hemşire ve ezcacıların bu aşıyı halka uygulamaya izni olacağını belirtti.

İngiltere’de bazı aşılar hali hazırda doktor dışında, hemşire ve mahalle eczacıları tarafından da uygulanabiliyor.

Sadece Oxford Üniversitesi’nde değil, 41 milyon Sterlinlik bütçeyle Imperial College laboratuvarlarında denenen aşıda başarıya yaklaşıldığı haberi, ''ikinci dalga endişesine karşı yeşeren umutlar'' şeklinde paylaşılıyor.

Imperial College ekibi, deneyin ilk evresinin tamamlanmasının ardından Ekim’de 6 bin kişilik bir deney planlıyor. Aşının 2021 başında İngiltere ve diğer ülkelere dağıtılacağı umuluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG