Erişilebilirlik

Otomatik Kesintiler Yürürlükte


Başkan Barack Obama, 85 milyar dolarlık otomatik kesintileri, bugünden itibaren yürürlüğe girmek üzere imzaladı.

Beyaz Saray ve Kongre, bütçe açığının azaltılması amacıyla uygulamaya giren bu sert kesinti tedbirlerinin yerine alternatif bir plan konusunda uzlaşamamıştı.

Uzmanlar otomatik kesintilerin etkilerini birkaç hafta sonra gösterebileceğine dikkati çekiyor.

Başkan Obama bu sabah yaptığı haftalık radyo konuşmasında, otomatik kesintilerin yürürlüğe girmesinden, Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili üyeleri sorumlu tuttu. Obama, Cumhuriyetçiler’in zenginlere uygulanan vergi ayrıcalıklarını korumaya daha fazla öncelik verdiğini, ordunun ve orta gelirli ailelerin gereksinimlerini dikkate almadığını savundu.

Cumhuriyetçi Parti adına konuşan Temsilciler Meclisi Washington eyaleti milletvekili Cathy McMorris Rodgers ise, kesintilerin “daha sorumlu ve düşünceli bir şekilde” yapılabileceğini, ama bu fırsatın kaçırıldığını söyledi.

Otomatik kesintilerin etkisi haftalar sonra hissedilecek olsa bile, psikolojik olarak Washington’u etkisi altına almaya başladı. Bazı federal devlet daireleri, mevcut çalışanların etkilenmemesi için eleman alımını dondurma ve bazı projelerde kesintiye gitme gibi önlemler açıklamaya başladı. Bazı devlet çalışanları içinse ücretsiz zorunlu izinler öngörülüyor.

Otomatik kesintiler aşamalı olarak yürürlüğe girdikçe özellikle yoksul ailelerin ve işsizlerin de aldıkları devlet yardımlarının etkilenebileceği belirtiliyor. Et ürünlerinin denetimlerinde yaşanacak azalmanın bazı yerlerde gıda sıkıntısı yaratabileceği, ithal ürünlere yönelik talebin azalabileceği, bunun da Amerika’nın uluslararası ticari ortaklarına zarar verebileceğine dikkat çekiliyor.

Savunma Bakanı Chuck Hagel, bütçedeki bu belirsizliklerin, gelecekteki askeri operasyonları da tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Hagel ayrıca bazı askeri uçuşların durdurulacağını, askerlerin eğitiminin de kısıtlanacağını söyledi.

Başkan Obama dün otomatik kesintiler yürürlüğe girmeden önce yaptığı açıklamada, bu kesintileri “keyfi ve budalaca” diye tanımlamış, Kongre’de anlaşma sağlanamamasının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini belirtmişti.

İktidardaki Demokrat Partililer, bütçe açığını azaltmak için zenginlere uygulanan vergi indirimlerinin kaldırılmasını savunuyordu, ama Cumhuriyetçiler buna şiddetle karşı çıktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG