Erişilebilirlik

ÖSO ve Kürtler’in Hedefinde El-Bab Var


Suriye’nin kuzeyinde Kürt güçler ile Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu, Halep’in kuzeydoğusundaki el-Bab’ı ele geçirmeyi hedefliyor. Bu durum, Washington ile Ankara arasındaki gergin ilişkileri daha da karışık hale getiriyor.

İki taraf da El Bab hedefinden vazgeçecek gibi görünmüyor.

El-Bab’ı ele geçirmeyi hedefleyen sadece bu iki grup değil. İç savaştan önce çoğunlukla Araplar’ın yaşadığı 70 bin nüfuslu El-Bab, Şam rejiminin de hedefinde. Suriye birlikleri, kente Kürt güçler ve Özgür Suriye Ordusu’ndan daha yakın.

Suriye rejim güçlerinin tehdidine rağmen Suriye Demokratik Güçleri ile Özgür Suriye Ordusu önemli bir çatışmadan kaçınmak için aralarında müzakere de etmiyor. Amerikalı yetkililer iki taraf arasındaki çatışmayı engellemeye çalışıyor ama diplomatik uzmanlara bunu başarmak çok zor. Özgür Suriye Ordusu, Amerika’nın istekleri konusunda şüpheci, YPG ise Suriye’nin kuzeyinde kontrolünü geliştirme çabasında.

Geçen hafta Özgür Suriye Ordusu savaşçıları bir grup Amerikan komandosu ile gergin anlar yaşamış, onları öldürmekle tehdit etmişti. Türk yetkililerin araya girmesinin ardından Özel Kuvvetler askerlerinin geri dönmesine izin verilmişti.

Muhalif komutanlar Washington’ın bütün taraflarla oynamaya çalışmasından yorulduklarını belirtiyor. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika’nın YPG’ye desteğini ima ederek, Amerikalı yetkililerin Özgür Suriye Ordusu’nu bu noktaya getirdiğini söyledi.

Erdoğan, New York’a giderken yaptığı açıklamada El-Bab’ı kastederek, Özgür Suriye Ordusu üyeleriyle Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyinde kontrol ettikleri bölgeyi genişleteceklerinin mesajını verdi.

İsyancı komutanlarından Zekeriya Malahefji, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada el-Bab’a doğru gittiklerini söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Devrimcilerin Ordusu’nun Komutan Yardımcısı Ahmed Sultan da “Güçlerimiz el-Bab’a doğru ilerliyor” dedi. Sultan, “Bu bizim bir sonraki hedefimiz olacak, bu kenti tamamen özgürleştirmek istiyoruz, rejimin ilerlemesine izin vermeyeceğiz ve Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun da el-Bab’ın özgürleştirilmesine katılmasını engelleyeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Suriye’de Kürt güçler ile Özgür Suriye Ordusu ve radikal militanlar arasında sürekli çatışmalar yaşanıyor. Şubat ayında rejim güçleri ile çatışırken YPG bazı Arap kasabalarını Özgür Suriye Ordusu’ndan almıştı.

Özgür Suriye Ordusu, YPG’nin Şam ile koordine hareket ettiğini belirtmişti. Bu iddia Suriyeli Kürtler tarafından reddedilmişti.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girdiğinden beri Amerikalı yetkililer iki tarafın çatışmasının kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

Gerilimi düşürmek için Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden geçen ay Türkiye ziyaretinde Suriye Demokratik Güçleri’nin Fırat’ın doğusundan çekilmediği takdirde Amerika’nın desteğini kaybedeceğini belirtmişti.

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu, YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde kantonları birleştirerek küçük bir devlet kurmasından endişeli.

Suriye Demokratik Güçleri’nden ayrılan Abdül Kerim el-Obaid de Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri’nin tamamen YPG’den oluştuğunu, Kürtler, Araplar ve Türkmenler arasında gerçek bir ortak olmadığını söyledi.

El-Obadi, “Arap grupların karar alma konusunda hiç etkisi yok, kontrol tamamen YPG’de, diğer gruplar sadece sembolik olarak medya amaçlı kullanılıyor,” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG