Erişilebilirlik

Osmanlı Hanedanın En Yaşlı Üyesi New York’ta Öldü


Osmanlı hanedanının en yaşlı üyesi, Osman Beyazıd Osmanoğlu, New York'ta öldü. Osmanoğlu, 31. Padişah Abdülmecid’in üçüncü kuşak torunuydu.

93 yaşında ölen Osmanoğlu, 9 Ocak'ta New York Eyüp Sultan Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Long Island bölgesinde bulunan aile mezarlığında toprağa verilecek.

Osmanoğlu'nun cenaze işlemleriyle Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nun ilgilendiği öğrenildi.

'Sürgünde doğan ilk şehzade'

New York’taki Osmanlı hanedanının bireylerini yakından tanıyan Turk of America dergisinin yayıncısı gazeteci Cemil Özyurt, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Osman Beyazıd’ı tanımlarken, “insan ilişkilerinde olabildiğine nazik, zarif ve tam bir centilmendi. 44 yıl bir New York kütüphanesinde çevirmen olarak çalışmış, basit bir hayat yaşayan bir insandı” diye konuştu ve Osmanoğlu'nun "sürgünde doğan ilk şehzade" olduğunu söyledi.

2. Dünya Savaşı'nda Amerikan ordusunda görev yaptı'

Özyurt, Osman Beyazıd Osmanoğlu’nun 1941 yılında Fransa’dan Amerika’ya annesi ve ağabeyi ile New York’a taşındığını belirterek, Amerikan ordusunda 2. Dünya Savaşı yıllarında görev yaptığını da sözlerine ekledi.

Özyurt, “Osman Beyazıd, öldüğü güne kadar bilinci açık, hafızası güçlü ve etrafındakilerle şakalaşıyordu. 93 yaşında olmasına rağmen son beş aylık süre dışında her işini kendi görüyordu. Son bir yıldır kendisine bakan hemşirenin anlattığı bir hikaye var. Her gün birlikte hava almaya çıktıktan sonra eve gitmek üzere ayrılma vaktim geldiğinde beni kesinlikle otobüse bindirip otobüsün hareketini beklemeden duraktan ayrılmazdı ve bunu yaparken tekerlekli sandalye ile durakta beklerdi” diye konuştu.

Yağlı boya resme merakı olan Osmanoğlu’n un kendi yaptığı pek çok eseri bulunuyor. Eserlerinden bir koleksiyon da hala Türkiye’de sergilenmek için bekliyor. İstanbul’daki saraylardan birinde sergilenmesi düşünüldüğü belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG