Erişilebilirlik

Oruç Reis Yeniden Doğu Akdeniz'de


Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Antalya Limanı'ndan ayrıldı.
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Antalya Limanı'ndan ayrıldı.

Antalya Limanı’nda bir süre önce bakıma alınan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi yayımlanan NAVTEX’in ardından yeniden Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine başladı.

Oruç Reis gemisi, 22 Ekim tarihine kadar yine Doğu Akdeniz’de sismik araştırma ve doğal kaynak arama faaliyetlerine devam edecek. Türkiye, Oruç Reis gemisinin bakımdan çıkmasıyla birlikte bölgede, 12 Ekim ve 22 Ekim tarihleri arasında geçerli NAVTEX ilan etmişti.

Daha önce de olduğu gibi araştırma faaliyetleri çerçevesinde bu NAVTEX’in de süresinin uzatılabileceği ifade ediliyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Oruç Reis’in yeniden Akdeniz’e döndüğünü açıkladı. Bakan Dönmez “#OruçReis sismik araştırma gemimizin bakım çalışmaları tamamlandı. Gemimiz, Akdeniz’in röntgenini çekmek için demir aldı. Araştırmaya, kazmaya ve haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Varsa, mutlaka bulacağız” ifadelerini kullandı.

Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü doğal kaynak arama faaliyetleri, Yunanistan’la Türkiye arasında gerilime neden olmuştu. Gemi bir süre önce bakıma alınmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da geminin bakıma alındığının açıklanmasını, diyalog sürecine şans tanımak olduğunu dile getirmişti.

Yunanistan'dan Türkiye'ye sert eleştiri

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan bir açıklamada, Oruç Reis gemisinin faaliyet göstereceği alanla ilgili yayımlanan NAVTEX'in yasadışı olduğu öne sürüldü.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye'nin yayımladığı yeni NAVTEX'in, Yunan adalarına ait sahillerin sadece 6,5 mil açığında olduğu belirtilerek bunun yasadışı olduğu ve bölge güvenliğini tehdit ettiği ifade edildi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin eski dönemlere ait tavırlar sergileyerek Libya'dan Ege Denizi'ne, Kıbrıs'tan Suriye'ye, Irak'tan Dağlık Karabağ'a kadar birçok bölgede uluslararası kuralları ihlal ettiğini savundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a yanıt: "Türkiye anakarasına 15 km. mesafede faaliyete itiraz kabul edilemez"

Bu arada Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Oruç Reis gemimiz bir ay süren bakım ve onarım işlemlerinin ardından sismik araştırma faaliyetlerine kaldığı yerden bugün devam etmeye başlamıştır. 22 Ekim 2020 tarihine kadar sürecek olan bu faaliyet, tamamen Türk kıta sahanlığı içinde olup, faaliyet alanı Türkiye’ye en yakın 15 kilometre, Yunan anakarasına ise 425 kilometre uzaklıktadır. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez" denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

"Bu itiraz, Sevilla Haritası ile vücut bulan, Yunanistan’ın maksimalist deniz yetki alanı iddialarına dayanmaktadır. Oysa ki Sevilla Haritasının hukuken geçersiz olduğu AB ve ABD tarafından da kamuoyuna duyurulmuştur.

Yunanistan’ın iddia ettiği üzere Meis adasının 40 bin kilometrekare deniz alanı yaratması ne uluslararası hukukla ne de uluslararası mahkeme kararlarıyla bağdaşmaktadır. Esasen Yunan tarafı da bu taleplerinin maksimalist olduğunu gayet iyi bilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz Sevilla Haritası ile vücut bulan, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi, Ege ve Akdeniz’de gerginliği artırıcı tatbikat ve askeri faaliyetlerine son vermesi ve başta istikşafi görüşmeler olmak üzere bizimle samimi bir diyalog içine girmesidir."

Fransa Dışişleri'nden Oruç Reis açıklaması: "Endişe duyuyoruz"

Fransa Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada,
"Türkiye tarafından sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i, Yunanistan'ın Meis ve Rodos adaları açıklarında yeniden konuşlandırılacağını duyurmasından endişe duyuyoruz. Avrupa Konseyi'nin 1 Ekim'deki toplantısında, Avrupa Birliği Türkiye'yi, Birliğin çıkarlarına aykırı, uluslararası hukuku ve Birliğe üye devletlerin egemenlik haklarını ihlal eden tek taraflı eylemlerden kaçınmaya çağırdı. Türkiye'den taahhütlerine uymasını, daha fazla provokasyondan kaçınmasını ve iyi niyetle diyaloga istekli olduğuna dair somut garantiler vermesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan: AB'den somut adımlar bekliyoruz

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Türkiye’nin önerdiği Doğu Akdeniz Konferansı’nın yapılabilmesi için AB’den somut adımlar beklediğini dile getirdi. Erdoğan, Türkiye'nin iyi niyetli yaklaşımına rağmen Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıran adımlarına devam ettiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG