Erişilebilirlik

Ortadoğu Ülkelerinde Türkiye Büyük Destek Buluyor


Ortadoğu Ülkelerinde Türkiye Büyük Destek Buluyor
Ortadoğu Ülkelerinde Türkiye Büyük Destek Buluyor

Yeni yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre Ortadoğu ülkelerinde Türkiye hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı %78. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından yapılan “Ortadoğu'da Türkiye Algısı” araştırmasında Türkiye’nin bölge için model oluşturduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğu görülüyor.

TESEV araştırmasında katılımcıların %78’i Türkiye hakkında olumlu görüş bildirirken, diğer ülkeler hakkındaki olumlu görüş bildirenlerin oranı şöyle: Suudi Arabistan %64, Birleşik Arap Emirlikleri %70, Çin %64, Mısır %62, Fransa %46 ve ABD %33. Araştırmada, Türkiye hakkında en olumsuz görüşlerin Suriyeliler arasında olduğu görüldü.

Araştırmada, Türkiye’nin bölge için model olabileceğini düşünenlerin oranı %61 olarak belirlendi. Bunun yanında katılımcıların %22’si Türkiye’yi model olarak görmüyor. “Türkiye modeline destek, en çok Libya, Tunus ve Mısır'da” görülürken, Türkiye'yi model olarak görenler en çok demokratik bir rejime sahip olmasına (%32), ekonomisine (%25) ve Müslüman kimliğine (%23) dikkati çekiyor.

Kamuoyu yoklamasına göre katılımcıların %77’si Türkiye’nin bölge barışına olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyor; %71’i bölgede daha büyük bir rol oynaması gerektiğini savunuyor.

Araştırmaya göre, katılımcıların çoğunluğu Arap Baharı’nın bölgeye olumlu etki yaptığını belirtti (%60) ve gelecekten umutlu olduğunu bildirdi (%62).

TESEV araştırması 19 Ekim - 15 Araık 2011 tarihleri arasında Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen ve Libya’da, 2.323 katılımıyla yapıldı.

TESEV Dış Politika Programı Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar, raporun ayrıntılarını değerelendirdi. (9 Şubat, 2012)







XS
SM
MD
LG