Erişilebilirlik

Yeni Ortadoğu Görüşmeleri Şarm El Şeyh ve Kudüs'te Yapılacak


İsrail ve Filistinli liderler, doğrudan barış görüşmelerine 14 Eylül’de Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde, 15 Eylül’de de Kudüs’te devam edecek.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmeye İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın yanı sıra, Bakan Hillary Clinton ve Amerika’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell da katılacak.

Filistinliler, Doğu Kudüs’ün yeni devletlerinin başkenti olmasında ısrar ediyor. İsrail ise Kudüs’ün bölünmeden kendi başkenti kalmasını istiyor.

Öte yandan İsrailli ve Filistinli liderler, taraflar için geçmişteki görüş ayrılıklarını bir yana bırakıp barışa ulaşma yolunda çalışma zamanı geldiğini söyledi.

Başbakan Benyamin Netanyahu, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında İsrail’in güvenliği korunduğu sürece Filistinlilerle tarihi bir uzlaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Netanyahu, eski sorunlara yeni çözümler bulmak için İsrail’in yaratıcı fikirler üretmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği demeçte pazarlık yapmayı bırakıp karar almaya başlama zamanı geldiğini bildirdi.

Erekat, temel konulara çözüm getiren bir anlaşmanın Hamas’ı bile İsrail ile barışı kabule ikna edeceğini savundu.

Ancak Erakat, başarısızlığın bedelinin ağır olacağı, Filistin Yönetimi’nin dağılmasına yol açabileceği uyarısında da bulundu.

İsrail ile Filistinliler arasında barış görüşmeleri iki yıllık aradan sonra geçen hafta Washington’da yeniden başladı.

XS
SM
MD
LG