Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Süreci Çıkmazda


Ortadoğu Barış Süreci Çıkmazda
Ortadoğu Barış Süreci Çıkmazda

Başkan Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında dün yapılan görüşmeden hiçbir sonuç çıkmadı.

Sonuç çıkmadığı gibi görüşme iki lider arasında barış konusunda çok derin bir uçurum olduğunu gösterdi.

Netanyahu, Obama’nın, Ortadoğu konuşması sırasında, İsrail’in 1967 savaşı öncesi sınırlarına geri çekilmesi önerisine şiddetle karşı çıkmıştı.

Obama, barış sağlanabilmesi İsrail’in “6 Gün Savaşı” öncesi sınırlarına çekilmesini ve Batı Şeria ile Gazze’de bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını istiyor.

Netanyahu, Beyaz Saray’daki görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, 1967 sınırlarına geri dönülmesinin ülkesinin güvenliğini tehlikeye atacağını söyledi.

Başbakan savaş sırasında kazanılan yerlerin geri verilmesi halinde Batı Şeria’daki birçok Yahudi kentinin İsrail sınırları dışında kalacağına dikkati çekti.

İsrail - Filistin barış görüşmeleri, geçen Eylül’de, Yahudilerin Araplara ait topraklarda yeni kentler kurmaktan vazgeçmemeleri üzerine kesilmişti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerikan Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, Obama’nın İsrail’in 67 sınırlarına çekilmesi önerisini çok önemli bir adım olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı, demecinde, İsrail’in varlığını tanıması için Hamas’a baskı yaptığın da belirtiyor.

Gül demecinde, Obama’nın Tunus ve Mısır’ın dış borçlarını silme girişiminden övgüyle söz ediyor ancak Ortadoğu için yeni bir Marshall Planı gerektiğini vurguluyor.

Cumhurbaşkanı, demecinde, İsrail’e, Arap dünyasındaki demokratik ayaklanmaların sonuçlarını anlaması ve uzun vadeli düşünmesi çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG