Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Durum Kötüleşiyor


Ortadoğu'da Durum Kötüleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ortadoğu’da yeni barış görüşmeleri ufukta görünmezken şiddet tırmanıyor. İsrail ve Filistinli liderler üç İsrailli ve bir Filistinli gencin kaçırılıp öldürülmelerini kınadı ve sorumlularını cezalandırma sözü verdi. Ancak iki tarafta da çatışmaları arttırma eğilimi görülüyor

İsrail-Gazze sınırının iki tarafında oturanlar çatışmaların topyekun savaşa dönüşmesinden korkuyor. Gazze kenti sakinlerinden Abdülnasır Şerab şöyle diyor: “Ne zaman bir taraf saldırsa karşı taraf da saldırıyor.Bu insanların yaşamını etkiliyor. Özellikle Ramazan ayında böyle olması çok acı. İnsanlar korktuğu için yaşam felce uğruyor. Savaş havası yüzünden evden çıkamıyor ve durmadan haber dinliyoruz. Zor bir durum.”

İsrail hükümeti Gazze sınırına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarından sığınaklara girmeye hazır olmalarını istedi.

Re’im kenti sakinleri bombardıman sesi duyduklarında sığınaklara koştu. Kentin acil yardım ekibi başkanı Illan anlatıyor: “Çok gürültülü bir gece oldu. Çünkü Filistinliler İsrail tarafına çok roket attı. Korkan insanlar bizim için sorun yarattı. Onları sığınaklara sokmamız kolay olmadı.”

Amerika roket saldırılarını kınadı ve gerginliğin azaltılmasını istedi. Ancak Ortadoğu uzmanı Steve McInery’ye göre, Washington’un terrorist örgüt ilan ettiği Hamas’ın kontrolundaki Gazze üzerinde hiçbir nüfuzu yok:

“Elbette Amerika’nın İsrail ile sağlam bir ilişkisi var. Ama öbür tarafla ilişkisi yok ve nüfuzu son derece sınırlı. Bence Amerika’nın ateşkes sağlaması çok uzak bir olasılık.”

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu barış sürecinin canlanmasına büyük öncelik verdi. Geçen yıl Temmuz ayıyla bu yılın Nisan ayı arasında tarafları görüşme masasına oturtmak için çok çaba harcadı. Bazı ilerlemeler kaydedilmesine rağmen İsrail ve Filistinli liderler halklarını ayıran çok sayıda engeli aşmayı başaramadı.

Bölgede 2012 yılından beri yaşanan en kötü şiddet olayları son tur barış görüşmelerinin çıkmaza girmesinden sonra patlak verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG