Erişilebilirlik

Ortadoğu’ya Yeni Duvar


Terör saldırılarını gerekçe gösteren Irak hükümeti başkent Bağdat çevresine duvar örüyor.

Şii liderliğindeki Irak hükümeti başkent Bağdat çevresine büyük bir duvar inşa etmeye başladı. Irak hükümeti bunun militanların saldırılarını engelleyeceğini ve kent içindeki kontrol noktalarını azaltacağını belirtiyor.

Fakat Sünniler ve Kürtler bunun başkenti Sünni bölgelerden izole etmek için siyasi bir girişim olduğunu belirtiyor.

Irak İçişleri Bakanlığı emniyet sözcüsü General Saad Maan geçen hafta başkentin 32 kilometre uzağına, kentin kuzeyine ve kuzeybatısına 105 kilometre uzunluğundaki duvarın inşasına başlandığını belirtti.

Maan, duvarın 3 metre yüksekliğinde olacağını ve bir kısmının başkent genelinde de kullanılan bariyerlerden yapılacağını söyledi.

Hükümet, duvar bölümlerinin çarpıcı şekilde güvenliği artıracağını ve kontrol noktalarının sayısını altı ay içinde yüzde 50 azaltacağını belirtiyor. Bağdat 2003’teki Amerikan işgalinden bu yana mezhep ve terör bağlantılı saldırıların hedefi oluyor.

Sünnileri ayırmak

Ancak Sünni ve Kürt liderler, duvarı kenti demografik açıdan Şiiler lehine değiştirme çabası olarak görüyor.

Sünni bir milletvekili olan ve aynı zamanda Parlamento Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi olan Muhammed el Karbouli, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada projenin amacının Sünni aşiretleri başkentten izole etmek olduğunu söyledi.

Karbuli, Bağdat’ı çevreleyen söz konusu bölgelerin Sünni aşiretlere ait olduğunu söyledi ve “Bu duvar kardeşi kardeşten ayıracak, bu yüzden endişeliyiz” dedi.

Karbuli, Şii militanların başkenti çevreleyen Sünni bölgeleri IŞİD’den geri aldıktan sonra demografik değişiklikler yapacağını söyledi.

Karbouli, Şii militanlar tarafından ele geçirilen bölgelerin gerçek sahiplerine geri verilmediğini tecrübe ettik dedi.

Kürtlere karşı misilleme

Bir Kürt milletvekili olan Cemal Koşar da Irak hükümetinden duvarın amacını açıklamasını istedi.

Koşar’a göre Irak hükümeti kuzey Irak’ta siper kazmaya başlayan Kürtlere misilleme yapıyor.

Kürt yetkililer siperlerinin IŞİD’e karşı savunma hatlarını güçlendirme amaçlı olduğunu belirtiyor. Ancak Irak hükümeti Kürtleri bağımsızlık yolunda fiili bir Kürt sınırı kurmaya çalışmakla suçluyor.

Koşar,”IŞİD’e karşı mevzi kazmaya başladığımızda Irak hükümeti bizi Irak’ı bölmekle suçladı ve bugün onlar başkent çevresine duvar örüyor” diyor.

Fakat Şii Ulusal Birlik üyesi milletvekili Ahmet el Bedri endişeleri yersiz buluyor ve duvar inşa edilmesi kararını ileriye doğru atılmış doğru bir adım olarak görüyor.

El Bedri Amerika’nın Sesi’ne öldürmenin, kaçırmanın ve patlamaların Bağdat’ta son dönemde arttığını söyledi. El Bedri’ye göre duvar örme, güvenliği artırmada ve terörist grupların başkente ulaşmasını engelleme konusunda gerçekçi ve yararlı bir yol.

Irak hükümeti bir açıklama yayınlayarak “Bağdat bütün Iraklıların başkenti ve hiçbir duvar vatandaşların kente ulaşmasını engellemez” dedi. Açıklama devamında “başkentin tüm vatandaşlarını terör örgütlerinden korumak bizim sorumluluğumuz” ifadesi kullanıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG