Erişilebilirlik

'Ortadoğu’da İdam Sayısı Kaygı Verici'


'Ortadoğu’da İdam Sayısı Kaygı Verici'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Linki indirmek için

Uluslararası Af Örgütü’nün yıllık raporuna göre 2012 yılında 21 ülkede idam cezası uygulandı. Rakamlarda 2011 yılına göre değişiklik olmadı, ancak 10 yıl önce bu sayı 28’di

Kamil Alboshoka 7 yıl önce İngiltere’ye sığınma başvurusu yapan İranlı bir Arap.

Ders çalışmadığı zamanlarda küresel insan hakları örgütleriyle İran’da idam cezasının kaldırılması için mücadele ediyor.

2 kuzeni ve 3 yakın arkadaşı vatana ihanetle suçlanıyor ve idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Hepsi Ahvaz Arap azınlık grubundan.

Kamil Alboshoka: “Onlara çok yakındım. Çok eğlendirdik. Bu yüzden idamlarını hayal bile edemiyorum. Bu çok ama çok zor.”

Af Örgütü idam cezasını yıllık olarak izliyor. Örgüte göre, geçen yıl İran ve Ortadoğu’daki idam sayısı kaygı verici.

Jan Wetzel 2012 raporunun yazarı: “İdam cezalarının yüzde 75’i 3 ülke tarafından gerçekleştirildi. Bunlar İran, Irak ve Suudi Arabistan. Özellikle Irak ve İran’da her yıl yüzlercesini görüyoruz. Ve bunlar sadece bizim gözlemleyebildiklerimiz.”

Rapor geçen yıl dünyada 682 idam cezasının infaz edildiğini ve bu sayının 2011’den 2 fazla olduğunu belirtiyor. Kullanılan yöntemler arasında zehirli iğne, asma, kafa kesme ve idam mangası var.

Uluslaararası Af Örgütü, İran, Suudi Arabistan ve Irak dışında başı çeken ülkelerin Çin ve Amerika olduğunu söylüyor.

Çin’deki idamlar devlet sırları kapsamında. Ancak Uluslararası Af Örgütü rakamların binlerle ifade edilmesi gerektiğini söylüyor.

Wetzel’e göre rapor bazı kötü eğilimlere işaret ediyor. Geçen yıl Japonya, Hindistan ve Pakistan tekrar idam cezası uygulamış.

Ancak iyi haberler de var.

Jan Wetzel: “İyi gelişmelere bakarsak özellikle Batı Afrika’da değişim görüyoruz. Benin, Ghana ve Sierra Leone’da hükümetler idam cezasını kaldırma planları yapıyor.”

Ölüm cezasından vazgeçen ülkelerin sayısının artması Af Örgütü’nün çalışmalarının başarıya ulaştığı şeklinde yorumlanabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG