Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Görüşmelerinde İlk Adım


22 yıldır İsrail cezaevinde yatan oğlunun resmini öpen Filistinli bir anne
22 yıldır İsrail cezaevinde yatan oğlunun resmini öpen Filistinli bir anne
Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat İsrail’in uzun zamandır hapis yatan Filistinli tutukluların ilk grubunu gelecek hafta serbest bırakacağını açıkladı.

Varılan anlaşma gereğince üç yıldan beri ilk kez yeniden başlayan barış görüşmeleri sırasında 104 Filistinli mahkum dört aşamada serbest bırakılacak.
Erakat, yaptığı açıklamada 26 tutuklunun 13 Ağustos’ta bırakılacağını belirtti.
İsrailli görüşmeci Adalet bakanı Tzipi Livni tahliyelerin ancak Filistinliler planlanan görüşmelerde ciddi bir ortak olduklarını kanıtlarlarsa gerçekleşeceğini söylüyor.

Geçen hafta Washington’da başlayan görüşmelere gelecek hafta Orta Doğu’da devam edilecek.
İsrail hükümeti geçen Pazar yıllardır cezaevinde yakan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını onaylayarak barış görüşmeleri yolunu açtı.

Başbakan Benyamin Netanyahu kabine toplantısında güçlü muhalefeti aşmayı başarırken 13 bakan kararın lehinde yedisi aleyhinde oy verdi, iki bakan ise çekimser kaldı.
Filistin Yönetimi görüşmelerin başlaması için İsrail’in 1993 Oslo Anlaşmaları önce tutuklanan ve hala hapis yatan Filistinlileri bırakmasını şart koşuyordu.

İsrail medyası bırakılacak tutuklular arasında İsrailli sivilller ve güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılardan hüküm giymiş Filistinliler de bulunduğunu bildiriyor.
Aşırı milliyetçi bakanlar kabine toplantısında bu tür tutukluların bırakılmasına karşı çıkarak bunun terörizmi ödüllendirmek olacağını savundu.
Netanyahu ise bakanlara bunun kendisi ve öldürülen İsraillilerin aileleri için güç bir karar olduğunu söyledi ancak barış sürecini başlatmak için gerekli olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG