Erişilebilirlik

Orta Doğu Dörtlüsü ve Gazze


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail’in askeri olmayan malların girişine izin vererek Gazze ablukasını hafifletmesini memnunlukla karşıladı. Dörtlü yazılı açıklamasında Gazze’deki durumun, sivil nüfusun insani ve insan hakları koşulları dahil sürdürülemez olduğunu ve kimsenin çıkarına hizmet etmediğini tekrarladı.

Dörtlü, çözümün Gazze’ye silah kaçırılmasına son verme dahil İsrail’in meşru güvenlik kaygılarını giderme, Filistin Kurtuluş Örgütünün taahütlerine dayalı Filistin birliğini geliştirme ve Gazze ile Batı Şeria’yı meşru Filistin Yönetimi altında yeniden birleştirmekten geçtiğini bildirdi. Çözüm, 1860 sayılı BM kararı uyarınca insani yardım, ticari mallar ve kişilerin Gazze’ye giriş çıkışlarının kesintisiz devamını da gerektiriyor. Dörtlü, İsrail ve Filistin Yönetimi ile Gazze’de sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Dörtlü, İsrail’in meşru güvenlik kaygılarının karşılanmasına devam edilmesi gerektiğini de kabul ediyor. Terörist Hamas örgütü üç yıl önce Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden beri İsrail’e binlerce füze ve havan mermisi attı. İsrail, Hamas’ın silah stoklarını yeniden oluşturmasını önlemek için abluka koydu. Dörtlü, Gazze’ye yasadışı silah ve cephane sevkini önlemek için İsrail ile birlikte çalışmaya kararlı olduğunu bildiriyor. Dörtlü açıklamasında mal göndermek isteyenlerin bunu mevcut kanallardan yapmalarını ve böylece Gazze’ye kara yoluyla sevkedilen kargoların sınır geçişlerinde denetlenmesinin sağlanabileceğini belirtti. Açıklamada” Gereksiz çatışmalara yer olmadığı” vurgulandı.

Dörtlü, İsrailli asker Gilad Shalit’in tutukluluk haline hemen son verilmesini de istedi. Hamas’ın Uluslararası Kızıl Haç’ın kendisiye görüşmesine izin vermeyerek uluslararası yükümlülükleri ihlal etmesini kınayan Dörtlü, İsrailli askerin hemen bırakılmasını talep etti.

İsrail ile Filistin Yönetimi arasında yapılacak doğrudan ikili görüşmelerde esas hedef, tüm nihai statü konularını ele almak ve çözmektir. Bu görüşmeler yirmidört ay içinde 1967’de başlayan işgali sona erdiren , Batı Şeria ve Gazze’de İsrail ve komşularıyla yanyana barış ve güvenlik içinde yaşayacak bağımsız , demokratik ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmasına yolaçan bir anlaşmayla sonuçlanmalıdır.

XS
SM
MD
LG