Erişilebilirlik

“Orta Amerika’ya Uçakla Kokainin %95’i Venezuela’dan”


Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Gammettei, Orta Amerika ve Meksika’ya uyuşturucu taşıyan uçakların yüzde 95’inin Venezuela’dan yola çıktığını söyledi.

Orta Amerika’nın ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığında bir köprü görevi gördüğünü ve Meksika’ya da komşu olması nedeniyle ülkesinin jeopolitik olarak stratejik bir önem taşıdığını kaydeden Giammattei, Güney Amerika ve ABD’yi kastederek “Biz en fazla uyuşturucu üretenler ve tüketenlerin ortasındayız” dedi.

Honduras, Guatemala, Belize ve Meksika’ya uçakla yapılan uyuşturucu sevkiyatlarının yüzde 95’inin Venezuela’dan yapıldığını iddia eden Giammattei, konuşmasında “Eğer uyuşturucu taşıyan uçakların nereden geldiğini biz biliyorsak, dünya neden buna müdahale etmiyor?” diye sordu.

Guatemala Cumhurbaşkanı, uyuşturucu kaçakçılığının toplumsal bozulmaya, yolsuzluğa yol açtığını; uluslararası anlamda izole edilen ülkelerin uluslararası organize suça karşı mücadeleyi kendi başlarına kazanamayacaklarını söyledi.

Yıllık 250 ton civarı kokain uçaklarla taşınıyor


Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünyadaki bir yılda üretilen kokainin yaklaşık yüzde 70’i yani bin 200 tonu Kolombiya’da üretiliyor ve bu kokainin yüzde 20’sinin hava yoluyla taşındığı bildiriliyor.

Kolombiyalı yetkililer, geçmişte Kolombiyalı uyuşturucu kartellerinin kendilerine ait pistlerinin ve uçak filolarının olduğunu; ancak uçakların kokainle kalkıp nakit parayla döndüğü günlerin artık eskide kaldığını ve uyuşturucu kaçakçılarının bugün havayolu taşımacılığı için komşu ülkeleri kullandığını kaydediyor.

Uzmanlar, Kolombiya ile 2 bin 219 km sınırı olan Venezuela’nın, her iki ülkenin sınır eyaletlerinde faaliyet gösteren suç örgütleri, yüksek yolsuzluk vakaları, coğrafi olarak sınırı kontrol etmedeki zorluklar gibi bir dizi unsurun son yıllarda havayoluyla kokain ticaretindeki önemini arttırdığını belirtiyor.

Araştırmalar Venezuela’nın Kolombiya ile sınır eyaletleri olan Apura, Zulia ve Tachira’da çok sayıda yasadışı pistin bulunduğunu ortaya koyuyor. Venezuelalı yetkililer geçen yıl uyuşturucuyla mücadele kapsamında başta Kolombiya ile sınır eyaletlerinde olmak üzere yapılan 5 binin üzerinde operasyonda 51 ton kokainin ele geçirildiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG