Erişilebilirlik

Ormanlarda Haşere İstilasına Karşı Genetik Çözüm


Ormanlarda Haşere İstilasına Karşı Genetik Çözüm
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Amerika’daki ormanlar, haşere istilası nedeniyle çürüyor. Bilim adamları, genetik teknolojisinden faydalanarak, yerli bitkilerin yok olmasının önüne geçmeye çalışıyor

Amerika’daki ormanlar çürüyor. Bu durumun sorumlusu, haşereler. İstilacı haşere türlerinin hiçbiri Amerika’ya ait değil.

David Owrig'e göre bu haşerelerin çoğu birkaç yıl içinde ağaçları kaplayabilir. Sonuçta ağaç, dayanıklılığını kaybeder ve mücadele edemeyecek duruma gelir. Bu haşereleri yok edecek yırtıcı hayvanlarımız da mevcut değil.

Ancak bilim insanları bu duruma teslim olmayı reddediyor ve genetikten faydalanarak, bitkilerin istilacı haşereye karşı dayanıklılığını arttırmaya çalışıyor.

İstilacı Japon mantarı, Amerika’da milyarca kestane ağacını yok etti.

William Powell, “Kestane ağacına sadece birkaç gen aşılıyoruz. Başka hiçbir şeyi değiştirmiyoruz. Tek yaptığımız, kestane ağacını mantara karşı dayanıklı hale getirecek genler eklemek.” şeklinde konuşuyor.

Bir veya iki gen ekleyerek, ağacı canlandırmak mümkün.

Araştırmacılar, kestane ağacı mantarına karşı başarılı olan yöntemin, diğer istilacı haşereye karşı da başarılı olabileceğini söylüyor.

Powell, genetik mühendisliğinin genel prensiplerini, ağaçları saran bütün haşere türlerine karşı kullanmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Ancak burada zamana karşı bir yarış da söz konusu. Genetiği değiştirilmiş ağaçlar, diğer ağaçlar kadar yavaş büyüyor. Ayrıca araştırmacıların, bu ağaçları yeniden dikmek için hükümetten onay alması gerekiyor. Öte yandan, araştırmalar, yabancı ülkelerden gelen istilacı haşerelerin, Amerika’daki ormanların üçte ikisini tehdit ettiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG