Erişilebilirlik

Ormanların Yokolması Önlenebilir mi?


Ormanların Yokolması Önlenebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

2000-2012 yılları arasında 2 milyon 300 bin kilometrekarelik ormanlık alan yok oldu. Yeni ve güçlü bir bilgisayar yazılımı, kaçak ağaç kesimlerini önlemeleri için hükümetlere ve çevreci örgütlere yardım ediyor

2000-2012 yılları arasında 2 milyon 300 bin kilometrekarelik ormanlık alan yok oldu. Bu rakam, dakikada 50 futbol sahası genişliğinde ormanlık alan anlamına geliyor. Yeni ve güçlü bir bilgisayar yazılımı, kaçak ağaç kesimlerini önlemeleri için hükümetlere ve çevreci örgütlere yardım ediyor.

Orman yangınları, kaçak ağaç kesimi, tarım, madencilik ve petrol işletmelerinin satın aldığı topraklar tropik ormanların en büyük düşmanı.

Bu faaliyetlerin farkına varıldığında artık iş işten geçmiş oluyor. Kimin suçlu olduğunu belirlemekse ayrı bir sorun.

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü ve 40 ortak grubun oluşturduğu Küresel Orman Gözlem örgütü, tüm dünyadaki ormanları internette yayınladığı fotoğraflarla dakika dakika görüntülüyor.

Örgüt başkanı Andrew Steer’a göre artık oyunun kuralları değişecek: “Küresel Orman Gözlem örgütü olarak orman örtüsüne dair verileri yerel seviyede ilk kez eş zamanlı olarak herkese sunuyoruz.”

Örgütten Nigel Sizer, sistemin uydu görüntülerine önemli veriler eklediğini, bunların, kullanımı kolay etkileşimli web sitelerine yüklendiğini söylüyor: ”Bir arkadaşınızın evini bulmak için internetteki haritaları nasıl kullanıyorsanız Küresel Orman Gözlem’i de kentinizdeki, ülkenizdeki, hatta dünyanın diğer ucundaki ormanlara ne olduğunu görmek için kullanabilirsiniz.”

Küresel Orman Gözlem’e göre tropik bölgelerde yılda 2 bin kilometrekarelik orman yok oluyor. Bu kaybın yarısı Brezilya ve Endonezya’da. Nigel Sizer, Küresel Orman Gözlem’in, bu eğilimi yavaşlatabileceğine inanıyor: ”Hükümetler kaçak ağaç kesimi yapılan yerlerde daha sıkı önlemler alabilecek. Sattıkları ürünlerin ormanlık alanların yokedilmesiyle açılan tarlalardan gelmesini istemeyen büyük firmalar, bundan böyle Küresel Orman Gözlem sayesinde tedarikçilerinin nasıl iş yaptığını birinci elden inceleyebilecek.”

Küresel Orman Gözlem, NASA’nın uydu görüntülerine internette erişim sağlayan Google Earth teknolojisini kullanıyor. Görüntüler o kadar ince ayrıntıya sahip ki ormanların kesilerek mi, yanarak mı yoksa hastalık sonucu mu yok olduğu kolayca anlaşılıyor. Rebecca Moore, Google Earth yetkilisi: ”Bu görüntüler, katrilyonlarca piksel çözünürlüğe sahip. Milyarlarca megabaytlık veri sözkonusu. Bu kadar çok veriyi daha önce hiç kimse toplayıp analiz edemedi.”

Amazon havzasında yer alan dokuz ülkenin hükümetleri ve yerli halkları arasındaki faaliyetleri koordine eden Ekvadorlu Juan Carlos Jintiach, bu verilerin doğru ellerde çok işe yarayacağını söylüyor: ”Sesimizi ve tarihimizi paylaşmanın çok kolay bir yolu var artık. Küresel Orman Gözlem sayesinde ağaçların yasadışı kesiminin fotoğraflarını tüm dünyanın göreceği şekilde yayınlayabiliyoruz. Ormanlık alanların denetimi daha etkili şekilde yapılabiliyor.”

Juan Carlos Jintiach, bir sonraki adımın artık çok geç olmadan yeryüzündeki ormanları korumak için kitleleri harekete geçirmek olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG