Erişilebilirlik

Orhan Pamuk’un Sözleri Almanya'da Büyük Yankı Buldu


Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un önce haftalık Alman Die Zeit, ardından da İngiliz Independent gazetesine verdiği demeçlerde ‚Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması projesinin çöktüğü yönündeki açıklaması Alman basınında büyük yankı buldu ve çok sayıda yoruma neden oldu. Son olarak Almanya’nın önde gelen köşe yazarları arasında bulunan Rafael Seligmann Pazar günkü BZ gazetesinde Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşmasının Almanya için büyük bir kayıp olabileceğini, nitekim Suriye’de yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin önemini bir kez daha gösterdiğini savundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Linki indirmek için

Başka yazı ve yorumlarda ise Yunanistan’ın iflasın eşiğine gelmesine paralel Türkiye’nin ekonomisinde patlama yaşanmasına işaret edildi ve Türklerin çoğunun AB’ye girip girmemeye artık pek aldırmadığı belirtildi. Gerçi AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye için AB sürecinin rafa kalkması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını her fırsatta dile getiriyor. Ancak son dönemde yapılan çok sayıda araştırma, Türkiye'de halkın Avrupa Birliği üyeliğine eskisi kadar sıcak bakmadığını gösteriyor.

Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Tavak’ın bu bağlamda yaptığı son kamuoyu araştırması da bu gidişatı belgeliyor. Türk basınında geçen günlerde geniş kapsamlı bir şekilde ele alınan araştırmaya göre halkın sadece yüzde 17’si AB’ye tam üyeliğe inanıyor. Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başladığı 2004 yılında yapılan araştırmalarda AB’ye tam üyeliğe olan inancın yüzde 78 olduğunu vurgulayan Tavak Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’e göre Türk halkının AB’ye inancının dip seviyeye inmesi Türkiye’nin güçlenen ekonomisi ile bağlantılı.

Araştırmaya göre gelecek 10 yılda Türkiye’nin AB’ye tam üye olabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 15. Bu arada 2014-2020 yılları için öngörülen Avrupa Birliği’nin 7 yıllık bütçesi içinde Türkiye ile ilgili herhangi bir kalem bulunmaması uzmanlar tarafından Türkiye’nin AB’ye katılabileceği en erken tarihin 1 Ocak 2021 olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG