Erişilebilirlik

Orgeneral Akar: ‘Sivil ve Masumlar İçin Hassasiyet Gösterilecektir’


Türkiye, özellikle sosyal medya aracılığıyla Suriye, Afrin’de sivil ölümlere yol açılacağı endişelerini kaldırmak adına, TSK adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar uluslararası kamuoyuna sivil ve masumlar için her türlü hassasiyetin gösterildiği mesjını verdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili “Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir.” dedi.

Orgeneral Akar: ‘Sivil ve Masumlar İçin Hassasiyet Gösterilecektir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Öte yandan Türkiye’de muhalefet açısından HDP’nin, açıkça Afrin Operasyonu’na karşı çıkması yanı sıra barış içerikli mesajlar ile PYD-YPG’yi destekleyen sosyal medya paylaşımları yapıldığı da görülüyor. Sosyal medyada Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili birbirine tepkili ve karşı etiketler açıldığı gözleniyor. Türkiye’nin terör vurgusuna karşı PYD-YPG’nin sivil vurgusu ön plana çıkıyor.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Orgeneral Akar'ın karargahtaki komuta merkezinde Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin yaptığı açıklamanın görüntüsü paylaşıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın karargaha ziyareti sonrasında Akar’ın operasyona ilişkin açıklama yaptığı videoda siviller vurgusu yapması dikkat çekti. Akar, 3 dakika 34 saniyelik açıklamasında, hudutlarda ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Zeytin Dalı Harekatı’nın icra edileceğini ifade ederek başlıyor. Bu noktada, Akar’ın, hedefler arasında PKK-KCK-PYD-YPG yanı sıra terör örgütü DEAŞ (IŞİD) dedikten sonra yeniden DEAŞ diyerek “Bu önemli” vurgusunda bulunduğu da görülüyor.

Videoda, TSK’nın Zeytin Dalı Operasyonu için hukuki dayanak olarak Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ve Türkiye’nin kendisini savunma hakkını işaret eden Akar, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Harekatın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç ve gereç hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir. Milletimiz ne zaman ihtiyaç duyduysa 'Peygamber ocağı' olarak da adlandırılan Silahlı Kuvvetlerimiz, kahraman Silahlı Kuvvetler mensupları, ordumuz, yani sizler, daima göreve hazır oldunuz ve binlerce yıllık tarihimizin şanlı timsali al bayrağımızın ister kara vatan, ister mavi vatanda özgürce dalgalanması için gerektiği zaman göğsünüzü siper ettiniz. 'Ölürsek şehit, kalırsak gazi' anlayışıyla çıktığınız bu yolda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, ülkemizin güvenliği için yurt içinde ve sınır ötesinde kahramanca mücadele ettiniz. Unutmadan vatan ve millet için, cumhuriyet için Silahlı Kuvvetler vazifesini yaparken, şehit olan tüm silah arkadaşları, güvenlik mensupları ve korucuları saygı, minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Tabii şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var onlara da saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyoruz. Kendilerine acil şifalar diliyoruz.”

Genelkurmay Başkanı Akar’ın açıklaması dışında Jandarma Genel Komutanlığı’nın Twitter hesabından da “şehitlik” vurgusu yapıldığı görüldü. Bunun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla Türkiye genelinde camilerde “Fetih Duası” okutulması da istendi.

Genelkurmay Başkanlığı, saat 20.30 itibariyle operasyondaki ilk saatler için “7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekata katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir” açıklaması yaptı.

Türkiye - ABD – Rusya arasında askeri diyalog

Genelkurmay Başkanlığı, ayrıca Orgeneral Akar’ın, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov ile telefon görüşmelerinde bulunduğunu da açıkladı.

Bu arada Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Orgeneral Geresimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Dunford arasında da ikili bir telefon görüşmesi de gerçekleştirerek, Suriye’deki gelişmeleri ele aldı.

Resmi açıklamalar dışında Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan aktarılan haberler itibariyle TSK’ya ait tanklar da Afrin bölgesine sevk edilmek üzere Suriye tarafına geçiş yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG