Erişilebilirlik

Organik ve Yerel Gıda Üreten İki Aşçı Örnek Oluyor


Organik ve Yerel Gıda Üreten İki Aşçı Örnek Oluyor
Organik ve Yerel Gıda Üreten İki Aşçı Örnek Oluyor

Son yıllarda organik tarım ürünleri giderek daha fazla rağbet görmeye başladı. Bu eğilimi fark eden restoranlar da kullandıkları meyve ve sebzeyi organik tarım yapan yerel üreticilerden almaya başladı. Başkent Washington’daki ünlü bir restoranın şefleri ise bu işi bir adım daha ileri götürdü.

Washingtonlu iki aşçı, kentin merkezindeki Fairmont Otel’in çatısında bal arısı besliyor. Yemeklerinde saf bal kullanmak isteyen yardımcı şef Ian Bens ve meslektaşı Aron Weber iki buçuk yıl önce otel binasının çatısına üç arı kovanı yerleştirmiş. İkili o zamandan bu yana kendi ballarını üretiyor.

Şefler, balözü akışının en fazla olduğu Mayıs-Temmuz arası dönemde her kovanda 60 ila 90 bin arının barındığını tahmin ediyor. Şef Ian Bens arıcılık işine başlamalarının nedenlerini şöyle sıralıyor: “Çevre için çok yararlı. Bizim açımızdansa doğaya dönmek için iyi bir fırsat. İkimiz de kullandığımız gıdaların üretim sürecini görmeyi çok seviyoruz.”

Bens ve Weber havaların sıcak olduğu dönemde her ay balla dolan çerçeveleri kovanlardan çıkarıyor. Şefler daha sonra bal dolu peteklerin olduğu kutuları mutfaklarına taşıyor. Balın üzerini örten ince balmumu tabakası daha sonra otelin müşterilerine sunduğu dudak kremi, güneş kremi, yüz temizleyicisi gibi kozmetik ürünlerde doğal malzeme olarak kullanılıyor.

Weber çerçeveleri ikişer ikişer kovanlardan alıyor ve bal çıkarma makinesine yerleştiriyor. Bu metod peteğin çerçeve içinde bozulmadan tek parça halinde kalmasını ve arıların tekrar kullanmasını sağlıyor. Arı kovanlarından yaklaşık 22 kilo taze bal elde eden iki şef, bu saf balı menülerinde kullanmaya can atıyor.

Pazartesi gününün menüsünde taze bal, peynir tabağı sunumunda yer alacak. Şefler balı tatlı menüsündeki cevizli şekerleme dondurmasında da kullanıyor.

Taze bal ayrıca otelin spesiyalitelerinden vanilyalı votka ve taze sıkılmış limon sulu kokteylde de kullanılıyor. Bens ve Weber kentsel arıcılık projeleriyle Amerika ve diğer ülkelerdeki şeflere de ilham kaynağı olmayı umuyor.

XS
SM
MD
LG