Erişilebilirlik

'Oregon Saldırganı İntihar Etti'


Chris Harper Mercer'ın evi dışında bekleyen polisler
Chris Harper Mercer'ın evi dışında bekleyen polisler

Oregon eyaletinde perşembe günü bir yüksek okul kampüsünde dokuz kişiyi öldüren silahlı saldırganın, polis tarafından kuşatıldığında intihar ettiği açıklandı.

26 yaşındaki Christopher Harper Mercer’ın otopsisinde silahıyla kendini vurduğu sonucuna varıldı. Mercer, Roseburg kentindeki Umpqua Yüksek Okulu’nda işlediği cinayetlerin ardından polisle çatışmaya girmiş ve kısa bir süre sonra ölü ele geçirilmişti.

Yetkililer, Mercer’a ait 14 silah buldu. Douglas ilçesi şerifi John Hanlin, saldırının ayrıntılı biçimde soruşturulduğunu açıkladı. Aralarında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarının da bulunduğu emniyet yetkilileri, katilin komşuları ve yüzlerce görgü tanığını sorguluyor.

Saldırganın eylemine başlamadan önce olay yerinde nefret söylemi içeren bir mesaj bıraktığı bildirildi. Mercer mesajında tüm dünyanın kendi karşısında olduğunu, kötü durumda olduğunu, kız arkadaşı ve bir hayatı olmadığını yazıyor.

Uzun mesajın içeriğinde Mercer, kendisini “cehennemde şeytanın beklediğini” yazıyor.

Chris Harper Mercer’ın son silahı ele geçmeden önce tüm silahların aynı dükkandan yasal bir şekilde satın alındığı ortaya çıkmıştı.

Görgü tanıkları saldırganın özellikle Hristiyanlar’ı hedef aldığını söyledi. Tanıklar, bir sınıfa giren Mercer’ın kurbanlarını öldürmeden önce “Hristiyan olup olmadıklarını” sordu. Mercer ayrıca yapacağı eylemleri önceden sosyal medya hesabında da yazmıştı.

Başkan Barack Obama, cinayetin ardından yaptığı ikinci çağrıda seçmenlerden, bireysel silahlanmayı yasaklayacak kişileri görev başına getirmesini istedi. Silah lobisinin Amerikan halkının çoğunluğunu temsil etmemesine rağmen etkili bir siyasi güç olduğunun altını çizen Obama, seçmenlere bireysel silahlanmanın tehlikesinin bilincinde olma çağrısında bulundu. Obama, yasal silah sahibi Amerikalılar’ın çoğunluğunun da bireysel silahlanmanın kısıtlanmasından yana olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG