Erişilebilirlik

Oregon'da Kampüs Katliamı


Başkan Barack Obama, Oregon eyaletinde bir yüksek okul kampüsünde 10 kişinin silahlı bir saldırgan tarafından öldürülmesinin ardından yaptığı konuşmada, Amerikan halkından “sağduyulu” bir silah yasası çıkartması için Kongre’ye baskı yapma çağrısında bulundu.

Cinayetleri izleyen saatlerde televizyonlardan canlı yayında halka seslenen Obama oldukça öfkeli bir ses tonuyla konuştu. Başkan Obama, yasalara uyan silah sahipleri de olmak üzere Amerikan halkının çoğunun bireysel silahlanmaya karşı daha sert yasalardan yana olduğunu söyledi.

Obama kitlesel silah cinayetlerinin, bu cinayetlerden sonra Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaların ve silah lobilerinin bireysel silahlanmayı kontrol altına alacak yasalara karşı açıklamalar yapmasının artık Amerika’da rutin bir hale geldiğini, halkın da bu gelişmeleri artık kanıksadığını belirtti.

Obama, gelecek yıl yapılacak Başkan seçimlerinde, bireysel silahlanmanın lehinde ve karşıt adayların dikkate alınması çağrısında bulundu.

Roseburg, Oregon’daki Umpqua Yüksek Okulu’nda düzenlenen silahlı saldırının ayrıntıları saatler sonra yeni netleşmeye başladı.

Douglas ilçesi şerifi John Hanlin, saldırganın polisle silahlı çatışmada öldürüldüğünü açıkladı. Hanlin, 20 yaşındaki silahlı saldırganın bir sınıfa girerek ateş açmaya başladığını, polisin de yapılan telefon ihbarlarını derhal değerlendirmeye aldığını bildirdi.

Ancak CNN televizyonu, yetkililerden edindiği bilgilere dayanarak saldırganın Chris Harper Mercer adında 26 yaşında bir kişi olduğunu bildirdi. Olay yerinde ayrıca 3 tabanca ve bir tüfek bulunduğu da belirtildi.

Soruşturmaya yerel emniyet güçlerinin yanı sıra Federal Soruşturma Bürosu da (FBI) katıldı. Yetkililer, kampüste güvenliğin yeniden tesis edildiğini ve saldırının nedenlerinin araştırıldığını açıkladı.

Yetkililer saldırganın kampüsü ve saldırı işlediği binayı iyi tanıdığını, ayrıca eylemini önceden sosyal medyada açıkladığını belirtiyor. Saldırıdan sağ kurtulan bir öğrenci, saldırganın ateş açmadan önce herkese hangi dinden olduğunu sorduğunu söyledi.

Yetkililer olayı terör eylemi olarak niteliyor, ancak uluslararası bağlantısı olmadığının altını çiziyor.

Umpqua Yüksek Okulu’nda 3 bin öğrenci okuyor. Bunların yüzde 58’i kadın. Okula giden öğrencilerin çoğu 30 yaşlarının üzerinde, işlerini değiştirmeyi düşünen ve yarı zamanlı okuyan kişiler.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG