Erişilebilirlik

Oprah Winfrey, Paul McCartney Among Kennedy Center Honorees for Lifetime’s Work


Oprah Winfrey, Paul McCartney Among Kennedy Center Honorees for Lifetime’s Work
Oprah Winfrey, Paul McCartney Among Kennedy Center Honorees for Lifetime’s Work

Parçayı okuyun ve dinleyin. Metnin altındaki alıştırmalarda öğrendiklerinizi uygulayın. Parçanın tercümesini sayfanın altında bulabilirsiniz.


(Ses dosyasını indirmek için bu link'i sağ tıklayıp, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

Paul McCartney is one of the most successful musical performers of all time. The singer, songwriter, and musician was raised in Liverpool, England. He first rose to fame as a member of the Beatles.

He and John Lennon began playing music together at the age of fifteen. They played in a band called the Quarrymen.

Then, in 1960, Paul McCartney, John Lennon, and George Harrison began performing under the name The Beatles. Drummer, Ringo Starr, joined the group in 1962.

The Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio, has inducted Paul McCartney twice – once as a member of The Beatles, and again, as a solo artist. More than thirty of his songs have been number-one hits in the United States.

Oprah Winfrey was born in the South, in a rural part of the State of Mississippi. Her parents were a soldier and an unwed teenage mother. The grandmother who raised her taught her to read at an early age.

Oprah Winfrey made herself into a billionaire as a talk-show host, actress, producer, author, and magazine publisher. Her daytime talk show changed American television and made her one of the world’s richest women.

Oprah has announced that she will retire her talk show in the Fall of 2011. She is expected to launch her own cable channel.

The Kennedy Center for the Performing Arts normally honors performing artists. It says Oprah Winfrey is being recognized for her “soul-stirring performances on screen.”

She has appeared in several movies. She was nominated for a best-actress Oscar for her first movie, the 1985 film, “The Color Purple.”

And she is not the first television host to receive a Kennedy Center honor. Late-night TV host, Johnny Carson, was among the honorees in 1993.

This is the thirty-third year that the Kennedy Center Honors have been awarded. The ceremony is recorded for television and raises a lot of money for the Kennedy Center. Presidents attend the event and tickets can cost as much as $5,000.

Most years, there are five Kennedy Center honorees. But there have been up to seven people chosen in some years.

Honorees are not always American. They can include foreign artists who have had a major effect on American culture.

The process for choosing the honorees begins with nominations made by about 100 artists. From those nominations, Kennedy Center executives produce a list of about fifteen names.

Then, seven members of the Center’s executive committee make the final choices. The process does not include an official vote.

--------------------------------

1. Vocabulary Skills: Kennedy Center

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea: Kennedy Center

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts: Kennedy Center

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills: Kennedy Center

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills: Kennedy Center

Expand your English language skills with this activity! Open

Oprah Winfrey ve Paul McCartney’e Kennedy Sanat Merkezi Tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü Verildi

Paul McCartney, zamanımızın en başarılı şarkıcı ve bestecilerinden biri. İngiltere’nin Liverpool kentinde yetişen müzisyen, şöhreti Beatles grubunun üyelerinden biri olarak yakalamıştı. McCartney, müzik dünyasına 15 yaşındayken John Lennon’la birlikte adım attı. İkili, Quarrymen adlı grupta çalmaya başladı.

Paul McCartney, 1960 yılında John Lennon ve George Harrison’la birlikte Beatles grubunu kurdu. Davulcu Ringo Starr gruba 1962 yılında katıldı.

McCartney, Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki Rock and Roll Hall of Fame’e iki kez, hem Beatles grubunun üyesi olarak, hem de solo sanatçı olarak girmeyi başardı. Şarkıcının otuzdan fazla eseri Amerika’da listelerde bir numaraya yükseldi.

Oprah Winfrey ise Amerika’nın güney eyaletlerinden Mississippi’de, kırsal bir bölgede dünyaya geldi. Babası asker olan Winfrey’nin annesi kızını daha çocuk denecek yaşta kucağına almıştı. Winfrey okuma-yazmayı kendisini yetiştiren anneannesinden, çok küçük yaşta öğrendi.

Talk show sunucusu, aktris, yapımcı, yazar ve dergi yayıncısı olarak dünyanın sayılı milyarder kadınları arasına giren Winfrey’nin gündüz saatlerinde yayınlanan televizyon programı, Amerika’da televizyonculuğun çehresini değiştirdi. 2011 yılı sonbaharında uzun yıllardır sürdürdüğü televizyon programını noktalayacağını açıklayan Winfrey, kendi televizyon kanalını açmaya hazırlanıyor.

Genellikle sahne sanatçılarını ödüllendiren Kennedy Sahne Sanatları Merkezi, Oprah Winfrey’nin ‘televizyonda insan ruhunu titreten performansları’ dolayısıyla ödüle layık görüldüğünü bildiriyor. Birkaç filmde de rol alan Winfrey, ilk filmi 1985 yapımı ‘The Color Purple’daki rolüyle en iyi kadın oyuncu Oscar’ına da aday gösterilmişti.

Winfrey aslında Kennedy Merkezi ödülünü alan ilk televizyoncu değil. Bir başka talk show sunucusu, Johnny Carson, 1993 yılında aynı ödüle layık görülmüştü.

Bu yıl 33‘üncüsü verilen Kennedy Sahne Sanatları Merkezi ödülleri töreni televizyonda da yayınlanıyor. Yayın, merkez için çok önemli bir gelir kaynağı. Başkanın da katıldığı törenin biletlerinin fiyatı 5 bin dolara kadar yüksek fiyata satılabiliyor.

Genellikle Kennedy Merkezi ödülleri 5 sanatçıya veriliyor. Ancak bazı yıllar ödül verilen sanatçı sayısının yediyi bulduğu da biliniyor.

Ödüller yalnızca Amerikalı sanatçılara değil, Amerikan kültüründe önemli izler bırakan yabancılara da veriliyor.

Ödül verilecek sanatçıları seçme süreci, yaklaşık yüz sanatçının aday gösterilmesiyle başlıyor. Kennedy Sanat Merkezi’nin yöneticileri, bu adaylar içinden seçtikleri 15 ismi belirliyor.

Daha sonraysa merkezin yedi üyeli yönetim kurulu son kararı veriyor ve ödül alacak sanatçıları belirliyor. Bu seçim için resmi bir oylama yapılmıyor.

XS
SM
MD
LG