Erişilebilirlik

Operasyonlarda Asıl Hedef PKK mı IŞİD mi?


TBMM’de olağanüstü toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, altı günde 39 ilde yapılan operasyonlarda 1061 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğunu PKK ve KCK’lılar oluşturuyor. Gazeteci İrfan Aktan’a göre, 7 Haziran Seçimleri’nde başarı gösteren HDP’den intikam almak isteyen hükümet operasyona toplumsal meşruiyet kazandırmak için IŞİD’den yararlandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bombalı saldırısında 32 kişinin ölümünü takiben PKK, YDG-H ve bağlı birimlerin gerçekleştirdikleri saldırılar sonrası başlatılan operasyonların bilançosunu açıkladı.

Arınç, dört gün süren operasyonlarla ilgili rakamları Cumhuriyet Halk Partisi’nin olağanüstü toplantı ve terör olayların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleriyle paylaştı.

Operasyonlarda 847 PKK-KCK’lı, 137 IŞİD üyesi gözaltına alındı

Başbakan Yardımcısı, 39 ilde yapılan emniyet operasyonlarında 1061 kişinin gözaltına alındığını; şüphelilerin 847’sinin PKK ve KCK’ya, 137’sinin IŞİD’e, 77’sinin DHKP-C ve diğer sol örgütlere mensup olduğunu söyledi.

Mahkeme bu kişilerden 172’sini tutuklandı. Buradaki büyük çoğunluğu PKK ve KCK mensupları oluşturuyor. Bülent Arınç, cezaevine gönderilenlerin 140’sının PKK ve KCK’lı, 31’inin IŞİD, 1’inin DHKP-C mensubu olduğunu belirtti. 352 şüphelinin polis sorgusu ise sürüyor.

Başbakan Yardımcısı 7 Haziran seçimlerinden bu yana geçen sürede PKK’nın 53 silahlı-bombalı saldırı, 35 yol kesme-araç yakma, 139 şiddet içerikli, kanunsuz gösteri yapıldığını, 6’sı asker 4’ü polis 10 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü, 8’si asker 24’ü polis 32 güvenlik görevlisinin yaralandığı ve 2 polisin kaçırıldığı bilgisini verdi.

Bülent Arınç: ‘PKK süreci istismar etti, geniş kapsamlı operasyon yapılıyor’

Bülent Arınç, konuşmasında IŞİD’den çok PKK ve HDP üzerinde durdu. 7 Haziran Seçimleri’nde partisinin üç dönem kuralına takıldığı için aday olmayan Başbakan Yardımcısı, “Örgütün (PKK) gerçekleri yansıtmayan çeşitli bahanelerin ardına sığınarak süreçte üzerine düşenleri yapmadığı, samimi davranmadığı ve süreci istismar ettiği açık bir şekilde görülmektedir. Son 7 Haziran seçimleri öncesindeki demokrasi ve barış ifadeleriyle süslü retoriğe karşı örgüt ve bileşenleri, çözüm sürecini demokratik ortamın ve siyasi alanın genişlemesi olarak görmemekte, aksine süreci kendi baskı, tehdit ve şiddet ortamını tahkim etmenin bir aracı olarak kullanmaya çalışmaktadır” dedi ve demokratik hukuk devleti sınırları içerisinde geniş kapsamlı operasyonların gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Bülent Arınç konuşmasının büyük bölümünü PKK ve örgütle yapılan mücadeleye ayırırken çözüm sürecinin Meclis çatısı altına yürütülmesini savunan CHP’nin sözcülerinden Levent Gök, hükümetin IŞİD politikasına yüklendi.

Levent Gök: ’Ankara Sincan’dan Suriye’ye IŞİD dolmuş seferleri var’

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Levent Gök ise Türkiye’nin IŞİD’e yaptığı hava operasyonlarının göstermelik olduğunu söyledi. Gök, “Siz o kadar kişiyi gözaltına alabiliyorsanız, neden daha önce almadınız da bunları önlemediniz? İktidar diyor ki, biz hava operasyonu yapıyoruz. Biz de şimdi TV’den IŞİD’in açtığı hendekleri izliyoruz. IŞİD denen tehlike Türkiye’nin içinde bunu anlatmaya çalıştık. Ben Nisan ayında 25 kişilik ailesinin tamamını IŞİD’e kaptıran vatandaşı TBMM’ye getirdim. Lütfen sesimi duyun dedi. Ankara Sincan’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hemen dibinde IŞİD tehlikesi olduğunu biliyor musunuz? Sincan’dan IŞİD’e dolmuş seferleri yaptığını biliyor musunuz?” dedi.

İrfan Aktan: ‘Hükümetin IŞİD’le derdi yok’

Kürt siyasetini yakından takip eden gazeteci İrfan Aktan, Amerika’nın Sesi’ne hükümetin bu operasyona gerekli meşruiyeti sağlayabilmek için IŞİD kılıfına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Aktan, “AKP hükümetinin IŞİD’le bir derdi yok. Bunu sınıra gelen IŞİD’lilere el sallayan askerlerden biliyoruz. Hükümet kabul etmese de MİT tırlarından biliyoruz. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2014 Ağustos’undaki (IŞİD radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir ama katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu) sözlerinden biliyoruz. Bugün Davutoğlu bunların tam tersini söyledi. Ancak bu çark ediş taktiksel bir çark ediştir. Başbakan Yardımcısı Arınç’ın açıkladığı rakamlara bir bakın” dedi.

Aktan: ‘Tetiğe basan taraf orta ve uzun vadede kaybeder’

Aktan’a göre, cumhurbaşkanı ve hükümet hem 7 Haziran Seçimleri’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına engel olan HDP zaferinin hem de Rojava’daki IŞİD yenilgisinin intikamını alıyor:

“Ancak bu operasyon 2009’daki KCK tutuklamalarından farklı. O zaman belediye meclis üyeleri, gazeteciler tutuklanmıştı. Şimdi daha sıradan insanlar tutuklanıyor. Çünkü her şeye rağmen bu konuda toplumsal meşruiyet bulamıyorlar. HDP’ye operasyon yapılıp yapılmayacağını anketler belirler. Temel beklentisi kan görmek ve kan göstermek olan AKP’ye kolon vazifesi gören medyayı da unutmamak gerek. Bu sürecin kazananı çatışmasızlıkta direnen olacaktır. Kim tetiğe basarsa orta ve uzun vadede o kaybeder.”

Hükümetin temel hedefin olası tekrar seçim öncesi toplumu kutuplaştırmak olduğunu savunan İrfan Aktan, hükümetin şu anda en istemediği iki şeyin Öcalan’dan gelecek barış mesajı ve Kandil’den çatışmasızlık halinin devamı açıklaması olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG