Erişilebilirlik

17 Arakan Müslümanı Myanmar’dan Kaçarken Boğuldu


17 Arakan Müslümanı Myanmar’dan Kaçarken Boğuldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Bangladeş sahil güvenlik yetkilileri, Myanmar’da yaşayan Arakan (Rohingya) Müslümanları’na uygulanan şiddetten kaçmaya çalışan çoğunluğu çocuk 17 mültecinin boğularak öldüğünü açıkladı.

Bangladeşli yetkililer, Myanmar ve Bangladeş sınırındaki Naf Nehri’ni dalgalara dayanıksız köhne teknelerle geçmeye çalışan Arakan Müslümanları’nın sayısının her geçen gün arttığını bildiriyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Myanmar’da altı gün önce başlayan çatışmalardan kaçan 18 bin 500 Arakan Müslümanı’nın Bangladeş’e geçtiğini açıkladı.

Bangladeş sahil güvenlik yetkilileri, Naf Nehri’ni geçmeye çalışırken tekneleri batan 17 Arakan Müslümanı’nın cesetlerinin kıyıya vurduğunu bildirdi.

Kazadan kurtulan Şah Karim adlı bir Arakan Müslümanı, seyahat ettiği teknenin, nehrin dev dalgalarında alabora olduğunu söyledi.

Karim “Kimse tekneyi kullanmayı bilmiyordu. Dev dalgalar tekneyi yatırdığında paniğe kapıldık” dedi.

Bangladeş baskı altında

Myanmar ve Bangladeş’i ayıran Naf Nehri’nin daraldığı yerleri olsa da, Bangladeş’in sınır kontrollerini yoğunlaştırmasından sonra, nehri en geniş, hatta denize açıldığı kısımlarından geçmeye çalışan Arakan Müslümanları’nın sayısı artmaya başladı.

Bangladeş’te şu anda yaklaşık 400 bin Arakan Müslümanı yaşıyor ve bunlar vatansız azınlık olarak kabul ediliyor.

Bangladeş’teki Arakan Müslümanları’nın büyük kısmı ülkenin Cox’s Bazar adlı sahil kasabasında bulunan bakımsız ve aşırı kalabalık kamplarda yaşıyor. Dhaka hükümeti ise, daha fazla Arakan Müslümanı almak istemediğini açıkça ifade etti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Amerika’dan Myanmar’a mülteci akınını durdurma konusunda baskı yapmasını istedi.

Şeyh Hasina “İnsanı yardım çerçevesinde, çok sayıda Rohingya mültecisine Bangladeş’te sığınak sağladık ve bu bizim için büyük bir sorun” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Myanmar’da Rohingya militanlarının polis merkezlerine saldırmasıyla başlayan çatışmalar sürüyor.

Askerlerin, polislerin ve Budist çetelerin ateşe verdiği köylerden kaçan altı binden fazla Arakan Müslümanı Bangladeş sınırına yığılmış durumda.

Rohingya mültecilerini kabul etme konusunda uluslararası baskı altında kalan Bangladeş, sınırına dayanan mültecilerin büyük kısmını geri gönderdi. İnsan hakları grupları, Bangladeş hükümetinin uluslararası zorunluluklarını ihlal ettiğini söylüyor.

Bu arada, medya mensuplarının Arakan Müslümanları’nın yaşadığı Rakhine eyaletine girmesi engelleniyor. Ancak eyalette çatışmaların en yoğun olduğu bölümü ziyaret etmeyi başaran bir AFP muhabiri, çok sayıda köyden dumanlar yükseldiğini söyledi.

Myanmar’daki Budistlerin kaçak göçmen oldukları için aşağıladığı Rohingya Müslümanları’nın karşı karşıya kaldığı zulmü, başta Müslüman dünyası olmak üzere çok sayıda ülke ve uluslararası örgüt kınadı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG