Erişilebilirlik

Önseçimlerde Gözler Şimdi Indiana’da


Önseçimlerde Gözler Şimdi Indiana’da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Önseçim sürecinde şimdiki durak Indiana eyaleti. Eyalette yarın yapılacak önseçimler özellikle Cumhuriyetçi cephede kritik önem taşıyor çünkü Trump’ın bu eyaleti de kazanması Temmuz ayında yapılacak kurultayda partinin başkan adayı ilan edilmesi yolunda önünü iyice açacak.

Hem Trump’a soğuk bakan parti yönetimi hem de diğer aday adayları Teksas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich, tüm çaba ve girişimlerine karşın bugüne kadar Trump’ın ivmesini kırmayı başaramadılar,

Cruz ve Kasich’in delege yarışında Trump’ı geçme şansı kalmadı ancak iki aday en azından Trump’ın adaylık için gereken 1.237 delegeye ulaşmasını engellemeye ve böylece partinin başkan adayının belirleneceği Cleveland’daki kurultayı her adayın seçilebileceği bir açık kurultay haline dönüştürmeye çalışıyorlar.

Bu hedef doğrultusunda eyaletlerde birbirlerinin lehine çekilme, önceden başkan yardımcısı adayını açıklama gibi taktiklere başvursalar da Trump’ın eyaletlerde elde ettiği her zafer bir açık kurultay ihtimalini de azaltıyor.

Trump yarın da Indiana’daki önseçimlerin favorisi. Son anketlere göre rakibi Ted Cruz’un 15 puan önünde görünüyor.

Yarışta Trump’ı takip eden Cruz ise şu anda adeta bir “Tamam mı? Devam mı?” aşamasında. Son 6 eyalette Trump’ı geçemeyen Cruz, şu anda Indiana’nın farklı köşelerinde ardı ardına mitingler düzenliyor ve destekçilerini sandığa çağırıyor, çünkü Teksas senatörü Indiana’yı da alamazsa artık Trump’ın önünü kesme umutları iyice azalacak.

Trump ise giderek kendinden daha emin bir tavır ortaya koyuyor. Özellikle son açıklamalarına bakıldığında kendisini zaten önseçimin galibi ilan etmiş görünen Trump, artık Kasım ayındaki başkanlık seçimleri kampanyasına odaklanmak istiyor.

Demokratlarda da Indiana eyaletinde çekişme olacak gibi görünüyor ancak yine de önseçim yarışının favorisi Hillary Clinton’ın başkan adaylığı büyük oranda kesinleşmiş gibi. Her ne kadar rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders hala “yarışa devam” dese de işi çok zor görünüyor. Clinton da artık mesajlarında Trump’ı hedef almaya başladığı görülüyor. Dün Detroit’te katıldığı bir etkinlikte Clinton, Başkan Barack Obama’nın bıraktığı mirasın “Donald Trump’ın eline teslim edilmesine” izin veremeyeceklerini söyledi ve Trump’ı nefret söylemleri sergilemekle eleştirdi.

Seçim yarışındaki son tabloya bakıldığında, Cumhuriyetçi cephedeki yarışta partinin başkan adayı olabilmek için toplamda 1.237 delege toplamak gerekiyor ve yarışı önde götüren Trump’ın şu anda 996 delegesi bulunuyor. Demokratlarda ise başkan adayı olabilmek için gereken delege sayısı 2.383 ve Hillary Clinton şu anda 2.165 delegeye sahip.

“Çin ABD’ye tecavüz ediyor”

Öte yandan, önseçim kampanyası süresince sansasyonel açıklamalarıyla bilinen Trump dün bu tip açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Trump, Indiana’daki bir mitinginde yaptığı konuşmada, Çin’in ticaret politikalarını eleştirirken, “Çin’in ülkemize tecavüz etmesine izin vermeyi sürdüremeyiz” dedi ve Çin’i “dünya tarihinin en büyük hırsızlığını” yapmakla suçladı.

Trump, Çin’i sık sık ihracatını artırmak için kur manipülasyonu yapmakla suçluyor ve bunun Amerikan ekonomisine ciddi zarar verdiğini savunuyor.

Kampanyası boyunca benzer açıklamalarıyla sık sık tartışma yaratan Trump, daha önce de Meksikalı göçmenler için “tecavüzcü, uyuşturucu kaçakçısı, katil” gibi ifadeler kullanmıştı.

Trump ayrıca bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, ABD’nin son 15 yılda Ortadoğu’da attığı her adımın yanlış olduğunu öne sürdü. Irak’ta Saddam Hüseyin gibi otoriter liderlere geri dönülmesini mi savunduğunun sorulması üzerine Trump, “Zaten en başta onları devirmemiz hata değil miydi?” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG