Erişilebilirlik

Önseçim Maratonunda Sona Doğru


Amerika’da partilerin Başkan adaylarını belirleyen önseçim süreci, bu hafta sona eriyor. Yarınki önseçimlerin en önemli ayaklarından biri, Amerika’nın en büyük nüfusa sahip California eyaleti olacak.

California önseçimleri, Demokrat Parti içinde Hillary Clinton ve Bernie Sanders arasındaki yarışın kesin galibini de belirlemiş olacak.

Kamuoyu yoklamaları, California’da oldukça çekişmeli bir yarış tahmininde bulunuyor. Bununla birlikte iki Demokrat aday da, dikkatlerini Cumhuriyetçi Parti’nin kalan tek adayı Donald Trump’a yoğunlaştırmış durumda.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen hafta yaptığı dış politika konuşmasında, “Donald Trump’ın görüşleri yalnızca farklı değil, aynı zamanda tehlikeli düzeyde tutarsız” demişti. Clinton, “Trump bilgi, istikrar ve sonsuz sorumluluk gerektiren bir mevkie yalnızca hazırlıksız değil, aynı zamanda dengesiz, sağı solu belli olmayan biri olarak uygun bir aday değil” diye konuşmuştu.

Vermont Senatörü Bernie Sanders da Trump hakkında, “Eğer gerçek sorunlara gerçekçi yanıtınız yoksa, başka insanları suçlamaya başlarsınız” diye konuştu. Sanders, Trump’ın Amerikan toplumunu asla bölemeyeceğini savundu.

Donald Trump ise Hillary Clinton’un dışişleri bakanlığı dönemindeki elektronik posta skandalına değindi, Clinton’un bakanlığı sırasındaki resmi yazışmalarını özel e-posta sunucusundan yapmasından dolayı hapis cezası alması gerektiğini savundu.

Trump ayrıca hafta sonunda bir federal yargıcı, “Meksikalı olduğu” gerekçesiyle kendisine karşı önyargılı davranmakla suçladı.

Donald Trump ayrıca, bu hafta ölen ünlü Amerikalı siyahi boksör Muhammed Ali’ye sahip çıkmaya çalışsa da, Müslüman olan eski boksör Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya sokulmaması yönündeki görüşüne karşı çıkmıştı.

Siyasi tecrübesi bulunmayan milyarder emlakçı, zoraki de olsa çok sayıda nüfuzlu Cumhuriyetçi Partili siyasetçinin desteğini almayı başardı. Ancak bu politikacıların çoğu Trump’ın ağzından çıkan sözlerden dolayı kaygılı.

ABC Televizyonu’nun pazar programına katılan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Trump’ın tarzını değiştirmek zorunda olduğunu söyledi. Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Corker, ülkenin kaderini değiştirmenin Trump’ın ve Cumhuriyetçiler’in elinde olduğunu savundu.

Demokrat Parti cephesinde Clinton, California önseçimlerini kazansa da kazanmasa da adaylığı neredeyse garantilemiş durumda. Ancak Sanders’ın kaybı, gelecek ay sonundaki Demokrat Parti Kurultayı’na kadar mücadeleyi bırakmayacağını söyleyen Vermont Senatörü açısından yarışı beklediğinden önce bırakmak anlamına gelecek.

Yarınki önseçimler California dışında Montana, New Jersey, New Mexico, Kuzey ve Güney Dakota da yapılacak. Son olarak önseçimler gelecek hafta, yani 14 Haziran’da başkent Washington’da yapılacak. Başkent Kongre’ye üye sokamıyor, ancak Demokrat Parti’ye 46 delege sağlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG