Erişilebilirlik

Önce İki Akrabalarını Sonra Evlerini Kaybettiler


Silvan İlçesinin varoşlarındaki bu inşaat bu günlerde bir aileye ev sahipliği yapıyor. İnşatta yaşayan Gezici ailesi, daha önce Bismil İlçesinde yaşıyordu. Komşularıyla çıkan bir kavganın ardından, kaçarak Silvan’ın Tekel mahallesine yerleştiler. Baba Niyazi Gezici ile oğlu Engin Gezici çobanlık yaparak ailenin geçimini sağlıyordu. Ailenin hayatı, ilçede hendek kazan ve barikat kuran PKK’nın şehir yapılarına yönelik düzenlenen operasyonla alt üst oldu.

Operasyon sırasında günlerce evden çıkamayan Engin Gezici, eşi ve çocuklarını evden çıkarabilmek için bir yol aradı. Sokağı kontrol etmek için dışarı çıktı ancak uzaktan yapılan bir atışla kalbinden vuruldu. Olay yerinde hayatını kaybeden Gezici’nin Halası İsmet Gezici yardıma koştu. Ancak o da vurularak öldürüldü.

Hala ve yeğenin ölümünün ardından, evleri de ağır hasar gören, aile Bahçelievler Mahallesine taşındı. Aile, burada yerleştiği ev de ağır hasarlı olduğu için, yeniden taşınmak zorunda kaldı. Ancak bu kez yerleşecekleri bir yer olmadığı için bir inşaata yerleştiler. Aile, inşaatın duvarları bile olmayan alt katını kullanmaya başladı. Büyük bezlerle kapattıkları bölümü oda olarak kullanan aile, burada yaşama başladı. Engin Gezici’nin eşi ve üç çocuğu, anne babası ve kardeşleriyle birlikte yaşamlarını inşaatta sürdürmeye başladı.

Önce İki Akrabalarını Sonra Evlerini Kaybettiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Genç yaşta 3 çocuğuyla dul kalan Sevgi Gezici, eşinin gözünün önünde öldürüldüğü günü unutamıyor;

“Çatışmanın ortasındaydık, evden çıktı gitti, eve dönmesine izin vermediler. Evin kapısından kurşun sıkıp öldürdüler, çocuklarının, eşinin gözü önünde hem de. Kalbinden vurdular. Arkadaşları içeri taşıdı onu. Halam yardıma geldi, eşimin yardımına koşmak istedi onu da bırakmadılar vurdular. İki cenaze birden girdi evimize.”

Oğlunun tüm aileye baktığını söyleyen Baba Niyazi Gezici ise adalet beklediklerini söyledi. Gezici, ”Çocukları benim üstüme kaldı, ben de çalışamıyorum, iş yapamıyorum. Bu çocukların geçimi Allah’a kaldı, yardımlara kaldı. Buradan gelip geçenler para veriyor. Perişanız, zavallıyız. Görüyorsunuz inşatta yaşıyoruz. Savcı bizi çağırmadı, ifademizi almadı. Oğlumu terörist yaptılar ama kimse ifademizi almadı. Yardım almak için kaymakamlığa dilekçe verdim ama terörist ailesi dediler. Terörle bir ilgimiz yok, yıllardır bu bölgede yaşıyoruz. Bütün muhtarlar beni tanır. Gidip herkesten sorsunlar terörle bir ilgim çıkarsa, idam etsinler” dedi.

Annesi oğlunun fotoğraflarına bakarak gözyaşları dökerken, baba ise oğlunun beslediği horozla teselli buluyor.

Silvan’da geçen yıl, en uzunu 22 gün olmak üzere, 6 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Engin Gezici, en uzun yasak dönemindeki çatışmalar sırasında öldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG