Erişilebilirlik

11 Eylül Amerikan Basınından Özetler


11 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

11 Eylül Amerikan Basınından Özetler

Amerikan basını Karayipler’de büyük hasara yol açtıktan sonra dün Amerika’nın Florida eyaletini etkisi altına alan Irma Kasırgası’yla ilgili haberlere geniş yer ayırıyor.

Washington Post, Amerika’nın en güney noktası olan Key West’te ve sonrasında Marco Adası’nda karaya çarpan Irma Kasırgası’nın zayıflasa da hala eyalet için büyük bir tehdit olduğunu yazıyor. Gazete, kasırgadan en çok etkilenen kentlerden biri olan Tampa ve civarını mercek altına almış. Habere göre Florida eyaletinin batı kıyısında kurulu Tampa, 1920’den beri yani yaklaşık yüz yıldır büyük fırtına ve kasırgalardan etkilenmiyordu. Ancak uzmanlara göre Tampa ve civarındaki yerleşim merkezleri, çok düz olmaları nedeniyle sel baskınlarına karşı en savunmasız bölgeler. Tampa ve civarı ayrıca Florida eyaletinde nüfusun en yoğun olduğu bölge. Bu bölgede denize çok yakın mesafede bir milyondan fazla Floridalı yaşıyor. Tampa’nın da içinde bulunduğu Hillsborogh İlçesi’nde milyarlarca dolarlık inşaat yatırımı, hatta yapay adalar bulunuyor. Bu nedenle bu bölge, tüm Amerika’da sel baskınlarının en çok zarar vereceği bölgelerin başında geliyor. En son 1920’de büyük bir kasırganın vurduğu Tampa’da o yıllarda neredeyse kimse yaşamıyordu. Ancak kent şu anda 4 milyonluk nüfusa sahip. Uzmanlar, kasırga olsa da olmasa da Florida’nın iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda sel felaketlerinden çok daha fazla etkilenmeye başlayacağını öngörüyor. Bu öngörüye göre suların yükselmesi ve deniz seviyesinin düşmesine bağlı olarak Florida’da bu yüzyıl ortasına kadar toplam gayrimenkul değerlerindeki düşüş 23 milyar doları bulacak.

Washington Post bugün ayrıca Almanya’da iki hafta sonra yapılacak genel seçimlerle ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, 2015 yılında Rusya’nın Alman Parlamentosu’nun bilgisayar ağından, çoğu elektronik posta yazışmaları olmak üzere 16 gigabitlik veri çalındığını, Alman siyasetçilerin o zamandan bu yana bu olayın etkilerinin ne zaman ortaya çıkacağını kaygı içinde beklediğini bildiriyor. Ancak habere göre Rusya’nın parmağı olduğu sanal korsanlık vakası, Almanya’da seçimlere iki hafta kala hiçbir etki göstermişe benzemiyor. Rusya bağlantılı propaganda ağlarının Almanya’daki seçim kampanyalarında karışıklığa yol açtığı da gözlenmiyor. Geçen yıl Amerika’daki seçimler sırasında sahte haber yaymakla suçlanan Rus bilgisayar korsanları da sessizliğini koruyor. Rusya’nın Almanya’daki seçimleri sabote etmek için harekete geçeceğini öngören birçok uzman, gazeteye göre şimdi şaşkınlık içinde. Şimdi uzmanların aklında iki soru var: Almanya’nın, Rusya’nın geçen yıl Amerikan seçimlerine müdahale etmesinden sonra aldığı önlemler gerçekten başarılı mı oldu? Yoksa Rusya, Putin’in Avrupa’daki en büyük rakibi olan ve seçimi kazanması olası görünen Merkel’i karşısına almasının faydadan çok zarar getireceğine mi inanıyor? Gazete, Rusya’nın Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak seçimlere müdahale edip etmeyeceğinin seçim gecesi ve ötesine kadar anlaşılamayacağı yorumunda bulunuyor. Alman siber güvenlik birimleri ise kritik sitelerin olası korsanlık eylemlerine karşı sürekli kontrol altında tutulduğunu bildiriyor.

New York Times ise Irma Kasırgası’yla ilgili haberlerin yanı sıra Trump’ın başkan seçilmesinden sonra Amerika’da yaşanan sosyal değişiklikleri mercek altına alıyor. Gazete, Amerika’da eşcinsel hakları, silah sahibi olma hakkı ve kürtaj gibi konularda sağ görüşün etkisini hissettirdiğini yazıyor. Habere göre federal bürokrasi, muhafazakâr sosyal önceliklerin hayata geçirilmesi için seferber edildi. Örneğin Trump Yönetimi, genç LGBT bireyleri, cinsel köleliği önlemeye yönelik federal program kapsamından çıkardı. Dini liderlerin tavsiyesi doğrultusunda kürtaj hizmeti veren uluslararası örgütlere ayrılan fonları kesti. Bu gelişmeler, trans askerlerin orduda görev yapmasının yasaklanması kadar ses getirmese de sosyal dokunun değişmesi için atılan ciddi adımları olarak değerlendiriliyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, doğum kontrolüyle ilgili yeni kurallar üzerinde çalışıyor. Adalet Bakanlığı ise eski başkan Obama döneminden kalan, sosyal meselelerle ilgili davalarda vites değişikliğine gidiyor. Gazeteye göre tüm bu değişikliklerin en büyük nedenlerinden biri, muhafazakar Hıristiyanlar’ın yoğun lobi faaliyetleri.

XS
SM
MD
LG