Erişilebilirlik

Onbinlerce Kürt Türkiye'ye Sığındı


IŞİD militanlarından kaçan binlerce Suriyeli Kürt evlerini terk ederek Türkiye’ye sığındı. Arap basınına göre militanlar Suriye’nin kuzeyindeki 60 kadar Kürt köyünü ele geçirdi.

Son 24 saat içinde IŞİD militanları tarafından köyleri ele geçirilen onbinlerce Kürt Türkiye’ye sığındı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 45 bin Kürt sığınmacının ülkeye girişine izin verildiğini belirtti.

Gelişmeyi “insani bir facia” olarak nitelendiren Kürt asıllı avukat Ferhat Bakır’a göre 60 bin kadar sığınmacı köylerini terk ederek Ain Kobane (Ayn el Arap)üzerinden Türkiye’ye geçiş yapmış olabilir. Bakır, uluslararası kamuoyunun duruma acilen müdahale etmesi gerektiğini belirtiyor.

Amerika’nın Sesi bağımsız kaynaklardan haberi doğrulayamasa da, El Arabiya Televizyonu’nun verdiği bilgiye göre IŞİD militanlarının geçtiğimiz birkaç gün içerisinde ele geçirdiği Kürt köylerinin sayısı 60’ı buldu.

Suriye İnsan Hakları İzleme’den Rami Abdülrahman, 300 PKK’lının IŞİD’e karşı savaşmak için Türkiye’den Suriye’ye geçtiğini belirtti. Görgü tanıkları PKK’lıların hafif silahlara, IŞİD militanlarınınsa ağır silahlara sahip olduklarını belirtiyor.

Suriye’den kaçıp gelen Kürt mültecilerden İbrahim Halil, Associated Press’a ailesinin sahip olduğu her şeyi kaybettiğini söyledi. Evinin hasar gördüğünü ve tüm mal varlığını yitirdiğini belirten İbrahim Halil, bunun yanı sıra ailesinin onurunun da lekelendiğini, militanların köylerdeki kadınları “eğlence amaçlı” kullanmak için alıkoyduklarını belirtiyor.

AP’ye konuşan İsmail Abdurrahman isimli diğer bir sığınmacı da militanların Kürtler’in hangi siyasi yada dini gruba mensup olduklarıyla ilgilenmediklerini ve herkese kafir gibi davrandıklarını belirtti. Militanların Kürtler’in başını kestiklerini ve hiçbir şey olmamış gibi davrandıklarını da belirten Abdurrahman, IŞİD’in camide verdiği vaazda ‘üç Kürt öldüren herkesin cennete gideceğini’ belirttiklerini söyledi.

Sky News’ün Arapça kanalına konuşan askeri uzman Naci Mellab, IŞİD’in amacının Suriye’nin kuzeyinde “demografik değişiklik” yapmak olduğunu ifade etti ve bölgede yaşayan 150 bin kadar Kürt’ün evlerini terk etmek zorunda bırakılabileceği uyarısında bulundu.

Suriye Muhalefet Koalisyonu yayınladığı bir bildiri ile Kobani’de yaşanan “soykırım ve toplu vahşet” olarak nitelendirdiği olayların durdurulması için uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, hava saldırıları düzenlenmesini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG