Erişilebilirlik

On Yıl Sonra Yeni Mezunlar İçin İş Umutları Artıyor


On Yıl Sonra Yeni Mezunlar İçin İş Umutları Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Bir öğretim yılı daha biterken, Amerika’daki üniversitelerde mezuniyet törenleri düzenleniyor. Bu da, üç milyon civarında üniversite mezununun yaz aylarında istihdam pazarına gireceği anlamına geliyor. İşsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiği göz önüne alındığında, 2017 yeni mezunlar için iyi bir yıl olabilir. Ancak uzmanlar, yeni mezunların, iş imkanlarının yoğun olduğu bölgelere taşınmak zorunda kalabileceklerini söylüyor.

Eğer mezun olmak için bir yıl seçme şansınız olsa, 2017 doğru bir tercih olurdu. Nicole Smith, Georgetown Üniversitesi Eğitim ve İşgücü Merkezi’nde ekonomi uzmanı: “Mayıs 2007’den beri görülen en düşük işsizlik oranlarına sahibiz. Bu da yeni mezunların iş bulma olasığının gerçekten çok iyi olduğu anlamına geliyor.”

Zeeba Manavi, biyokimya master programından mezun oluyor. Ancak bugünün ekonomisinde, eğitiminin daha yeni başladığını biliyor: “Bilim okumakla bitmez. Yani dört veya beş yıllık bir eğitimle sınırlı değilsiniz. Hayatınız boyunca öğrenmeye devam ediyorsunuz.”

Vize zorlukları, uluslararası öğrencilerin şansını daha da azaltıyor. Kimya alanında doktora derecesi alan Zhongyu Mou, Çin’e dönmek zorunda kalabileceğini söylüyor: “Elbette mümkün olsa, burada iş bulmak isterim.”

Diğer mezunlar da aynı durumda. Bankrate.com’dan uzman Mark Hamrick, günümüz ekonomisinde fırsat yakalamak için, iş imkanlarının bulunduğu yerlere gitmek gerektiğini söylüyor: “İstihdamın en yoğun olduğu bölgeler, ülkenin doğu ve batı bölgelerinde bulunuyor. Ülkenin iç kısımlarındaysa fırsatlar daha kısıtlı. Bu da, bazı mezunların diğerleri kadar başarılı olmadığı ya da ekonomik iyileşmeden yeterince yararlanamadığı anlamına geliyor.”

Yüksek maaşlı imalat işleri arayanlar içinse tablo hiç parlak değil: “Bu işler, geçmişe göre çok daha fazla nitelik gerektiriyor ve zaten artık bu işler mevcut değil.”

Nicoe Smith, 1970’lerde, Amerika’da her beş işten birinin imalat sektöründe olduğunu, ancak günümüzde bu oranın yüzde 10’un altına düştüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG