Erişilebilirlik

Ömer Metin’in Eşi Cinayetlerden Haberdar mıydı?


Ömer Sıddıki Metin ve eşi Nur Zahi Salman
Ömer Sıddıki Metin ve eşi Nur Zahi Salman

Amerikalı yetkililer, Orlando katliamının faili Ömer Sıddıki Metin’in eşinin de suç ortağı olabileceği olasılığı üzerinde durmaya başladı. Eşinin Metin’le birlikte Orlando’da eşcinsellerin uğradığı gece kulübünde keşif gezilerine katıldığı ve katliam planlarından önceden haberdar olabileceği bildiriliyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Ömer Sıddıki Metin’in 30 yaşındaki eşi Nur Zahi Salman’ın kendileriyle işbirliği yaptığını açıkladı. Metin’den üç yaşında bir çocuğu olan Salman’ın önemli ipuçları sağlayabileceği düşünülüyor.

Ömer Sıddıki Metin, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece, Orlando’daki gece kulübüne girerek elindeki makineli tüfekle rastgele ateş açmış, üç saat süren rehine krizinde toplam 49 kişiyi öldürmüş, 53 kişiyi de yaralamıştı.

Metin’in eşi, olaydan önceden haberdar olup da yetkilileri uyarmadığı anlaşılırsa, mahkemeye verilebilir. Amerikalı emniyet yetkilileri, Salman’ın, Cumartesi gecesi evden çıkan eşine “bir saldırı düzenlememesi konusunda” uyarıda bulunduğunu açıkladı.

Soruşturmayı yürüten yetkililerden biri Metin-Salman çiftinin 5-9 Haziran tarihleri arasında Pulse adlı gece kulübüne uğradığını söylüyor. Yetkililer, Metin’in saldırıda kullandığı silahları da bu ayın başında aldığını bildirdi. Bu silahlar arasında gelişmiş AR-15 makineli tüfeği de bulunuyor.

SWAT timleri, kulübün duvarlarında delik açarak rehineleri kurtarmış ve saldırganı öldürebilmişti.

Soruşturmayla ilgili bilgilendirilen Senato İstihbarat Komisyonu üyesi Angus King, Nur Zahi Salman’ın eşinin işleyeceği cinayetlerden haberdar olabileceğini açıkladı. King, Salman’ın soruşturmada işbirliği yaptığının da altını çizdi.

Biden: ‘Obama ayrıntılı açıklama yapacak’

Başkan Yardımcısı Joe Biden, yetkililerin, saldırının nedenlerini incelediğini, yavaş yavaş daha net bilgiler ortaya çıktığını söyledi. Biden söylediklerine açıklık getirmemekle birlikte asıl açıklamayı Başkan Barack Obama’nın yapacağını kaydetti. Obama yarın Orlando’yu ziyaret edecek.

Başkan Obama dünkü açıklamasında saldırganın “sonradan radikalleşmiş, öfkeli, rahatsız, istikrarsız bir genç olduğunu” söyledi ancak dış kaynaklı bir terör örgütüyle ilgili bağlantı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Metin, gece kulübündekileri rehin aldıktan sonra acil durumlar için kullanılan 911 telefonunu aramış ve IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılığını ilan etmiş, ayrıca 2013’teki Boston bombacılarına da atıfta bulunmuştu.

Başkan Obama, Amerikalı yetkililerin bu tarz saldırıları önlemek için ellerinden geleni yaptığını söylemekle birlikte, “yalnız kurt” olarak adlandırılan saldırganların önlenmesinin zorluğuna işaret etti.

AR-15 olarak biliinen bu makineli tüfekler adli sicil taraması yapılmadan insanlara satılabiliyor. AR-15 Amerika'da şimdiye kadar birçok toplu katliamda kullanıldı.
AR-15 olarak biliinen bu makineli tüfekler adli sicil taraması yapılmadan insanlara satılabiliyor. AR-15 Amerika'da şimdiye kadar birçok toplu katliamda kullanıldı.

Yine aynı silah

Obama, iktidara geldiğinden bu yana bireysel silahlanmanın önüne geçmeye ve AR-15 gibi saldırı silahlarının tüketicilere erişimini engellemeye çalışıyor. Ancak bu konuda Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Kongre’yi ikna etmeyi başaramadı.

Daha önce Amerika’daki birçok sivil katliamda AR-15 gibi silahlar kullanılmıştı. Saldırı silahlarının satışına 1994 yılında yasak getirilmiş, ancak on yıllık geçici yasak 2004 yılında birçok itiraza rağmen kaldırılmıştı.

Ömer Metin
Ömer Metin

Ömer Metin cinsel kimlik çelişkisi içinde miydi?

Pulse kulübü müşterileri Ömer Metin’i önceki yıllarda kulüpte gördüğünü, bazılarıysa iki evlilik ve bir boşanma geçirmiş Metin’in “Jack’d” takma adıyla eşcinsellerin katıldığı sohbet uygulamasını kullandığını söylüyor.

Müşterilerden biri Metin’i kulüpte defalarca gördüğünü, kendi başına bir köşeye çekip içtiğini, sarhoş olduğunda da gürültücü ve kavgacı biri haline geldiğini belirtti.

Kulübün en yoğun müşterilerinden biriyse, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada Ömer Metin’in başka erkeklerle flört etmeye çalıştığını iddia ediyor. Bu kişi, Metin’in cinsel kimliği konusunda sıkıntı yaşıyor olabileceğini ve bu sıkıntısını “eşcinsel nefretine” dönüştürmüş olabileceğini kaydediyor.

Ömer Metin’in babası Sıddık Metin, bir kez oğlunun iki adamın sokakta öpüşmesinden rahatsız olduğunu söylüyor.

Ömer Metin daha önce terör örgütleriyle bağlantısı olabileceği gerekçesiyle iki kez soruşturmaya alınmış, ancak iki soruşturmada da delil yetersizliğinden soruşturmalar kapatılmıştı.

Şimdiyse FBI, Ömer’in neden radikalleşme sürecinde gözden kaçırdığı ipuçlarını değerlendiriyor. FBI’ın Ömer Metin’in hayatıyla ilgili birçok bilgi topladığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG