Erişilebilirlik

Ömer Çelik: 'Dostlar Birbirine Şantaj Yapmaz'


Washington’da yaklaşık bir haftadır Amerikalı yetkililerle temaslarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, başkentteki temasları sırasında kendilerine sürekli olarak ‘İsrail’i kaybetmenin doğurabileceği sonuçların’ hatırlatıldığını söyledi.

Adana Milletvekili Ömer Çelik, “Sürekli olarak hafif şantaj kokan bir ifadeyle İsrail’i kaybetmenin maliyetini hatırlatıyorlar bize. Ya da Ermeni ve PKK konularını gündeme getiriyorlar. Dostlar birbirine şantaj yapmaz şantaj yapıyorsa dost değildir,” dedi.

Çelik, kendilerine bu tür uyarıları yapanlara ‘asıl Türkiye’yi kaybetmenin İsrail açısından ne sonuçlar doğurabileceği üzerinde düşünülmesi’ gerektiği mesajını verdiklerini söyledi.

Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik temasları çerçevesinde Musevi gruplarla biraraya geldiklerini ancak bazı Musevi liderlerin bu görüşmeye katılmayarak hata yaptıklarını söyledi.

‘Türkiye Amerika İlişkilerinde Kriz Görmüyoruz’

Ömer Çelik’e Washington temaslarında eşlik eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Baş Danışmanı İbrahim Kalın da bazı Kongre üyelerinin Türkiye aleyhine yaptıkları açıklamaları üzüntüyle karşıladıklarını ancak bu açıklamaları dikkate almadıklarını söyledi.

Bazı kongre üyeleri dün düzenledikleri bir toplantıda Türkiye'nin İran ve İsrail politikalarının Türk-Amerikan ilişkilerini bozacağı uyarısında bulunmuştu.

‘İsteklerimiz yerine getirilmezse İsrail’le ilişkiler daha da kötüleşecek’

Ömer Çelik, Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyonun Türk tarihinin en trajik olaylarından biri olduğunu ve bu olayda dokuz Türk vatandaşının İsrail tarafından ‘infaz’ edildiğini söyledi.

Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin tek bir Türk vatandaşını öldürmemiş olduğuna dikkat çeken Çelik İsrail’in Türkiye’den özür dilemesini ve olayın soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurmasını istediklerini söyledi. Çelik “İsteklerimiz yerine getirilmezse İsrail ve Türkiye ilişkileri daha da kötüye gidecektir,” diye konuştu.

‘Amerika bağımsız komisyon kurulmasına öncülük etsin’

Çelik “Amerika’nın İsrail’in kurduğu tek yanlı komisyona destek vermesi hayal kırıklığı yaratıyor,” diyerek Washington yönetiminden bağımsız bir komisyon kurulmasına destek vermesini istedi.

Çelik “İsrail ve Türkiye Formula 1 araçları gibi çarpışmak üzere birbirlerine doğru yol alıyor,” ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın ise Türk hükümetinin Gazze’ye gönderilen yardım konvoyu ile resmi ya da gayri resmi bir ilişkisi olmadığını hatırlatarak “Biz bu gemidekileri yola çıkmamaları için ikna etmeye çalıştık ancak sonuçta bu uluslararası bir girişimdi. İsrail gemiler yola çıkmadan önce bize verdiği güvenceleri ihlal etti,” dedi.

‘Hayır oyu vererek bölgede istikrarsızlığı önlemiş olduk’

Çelik ve Kalın Mavi Marmara operasyonuyla BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada Türkiye’nin hayır oyu vermesi arasında bir bağ olmadığını da söyledi.

Ek yaptırımları ‘gevşetilmiş yaptırımlar’ olarak niteleyen Çelik Türkiye’nin bu yaptırımların etkili olacağına inanmadığını belirtti.

Çelik “Hayır oyu vererek Türkiye İran’ın müzakere masasını terk etmesine mani olmuştur ve bölgede istikrarsızlığın önüne geçmiştir,” dedi.

XS
SM
MD
LG