Erişilebilirlik

‘Ölümcül Hastalıklar Az Maliyetle Önlenebilir’


‘Ölümcül Hastalıklar Az Maliyetle Önlenebilir’
‘Ölümcül Hastalıklar Az Maliyetle Önlenebilir’

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son rapor, tedavisi pahalı olan ölümcül hastalıkların aslında az maliyetle önlenebileceğini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kanser, şeker, akciğer ya da kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, düşük maliyetle tedavi edilebilir. Örgüt, bunun için, düşük gelirli ülkelerde kişi başına 1 dolar, orta gelirli ülkelerde ise kişi başına 1buçuk dolar harcamanın yeterli olduğunu savunuyor.

Kronik hastalıkların son derece pahalı olan tedavi yöntemleri her yıl milyonlarca kişinin fakirleşmesine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden Ala Alwan açıklıyor: “Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği düşük maliyetli yöntemler, gelir ve ekonomik düzeylerine bakmaksızın her ülke tarafından uygulanabilecek şekilde tasarlandı.”

Dünya Ekonomik Forumu, önümüzdeki 15 yılda, bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişmekte olan ülkelere maliyetinin 7 trilyonun üstünde olacağını tahmin ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, ülke liderlerini bu konuda hızlı ve kararlı davranmaya çağırdı: “Bu hastalıkların artan finansal ve ekonomik maliyetleri, en zengin ülkelerin bile karşılayamayacağı boyutlara ulaşacak. Bu felaketi önlemek sizin elinizde.”

Kronik hastalıklara yakalanma riskini arttıran faktörlerin başında, sigara ve aşırı alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, hükümetleri sıkı önlemler almaya teşvik ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Ala Alwan, “Sigara ve alkollü içeceklerde vergileri arttırma yönünde adımlar atarsanız, milyonlarca kişinin ölümcül hastalıklara yakalanmasını önleyebilir ve az gelişmiş ülkelerde bile bu hastalıkların tedavisi için fon ayırabilirsiniz. Bu fon sayesinde sağlık hizmetlerinizin kalitesini de arttırabilirsiniz,” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hükümetlerin, bulaşıcı olmayan hastalıklara yol açan ciddi risk faktörlerini azaltmayı amaçlayan önlemleri bir an önce uygulamaya koyması şart.


XS
SM
MD
LG