Erişilebilirlik

2017 Ölümcül Doğal Felaketlerle Dolu Bir Yıl Oldu


2017 ölümcül doğal felaketlerle dolu bir yıl oldu. Amerika’da şiddetli yangınlar, Endonezya’da faaliyete geçen yanardağlar, dünyanın birçok yerinde toprak kaymaları ve kasırgalar yaşandı. Doğal felaketler evleri, elektriği, suyu ve çok sayıda yaşamı alıp götürdü.

Dünya uzaydan bakıldığında sakin görünüyor. Ancak yüzeydeki doğal felaketler bize doğanın eşsiz gücünü hatırlatıyor.

2017’de kategori 4 büyüklüğünde üç kasırga, Amerika topraklarını etkisi altına aldı. Hepsinin arasında yalnızca 45 gün vardı.

Fırtınalar milyarlarca dolar zarara yol açtı. Bazı bölgeler 2018’e yeni girdiğimiz şu günlerde hala enkaz altında.

Amerikan toprağı Porto Riko, saatte 250 kilometre hızla esen rüzgarlarıyla Maria kasırgasının etkisi altında kaldı.

Uzmanlar 3 milyonun üzerinde nüfusa sahip adada hala Aralık itibarıyla halkın yarısına elektrik ulaştırılamadığı tahmininde bulunuyor.

Maria Rivera, “Gece uyandığımda tuvalete ya da kızlarımın odasına gitmem gerektiğinde duvarlara tutunuyorum,” diyor.

Ada sakinleri su ya da ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişmekte de zorlanıyor. Amerikan ordusuna bağlı istihkamcılar tüm adada elektrik altyapısının onarılmasının Mayıs ayına kadar mümkün olmayacağını kaydediyor.

Twitter kullanıcısı AbdulRahman Kays, Sierra Leone’de yaşanan sel ve toprak kaymasının görüntülerini yakaladı. Ağustos ayında başkent Freetown yakınında dağdan kopan toprak yığınları en az 500 kişinin ölümüne, binlerce kişinin de evlerinden olmasına yol açtı.

Ann-Marie Caulker, “Burada evler vardı, yüksek katlı binalar vardı, iki katlı binalar vardı. Artık hiçbiri yok…” diyor.

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, engelli çocukların eğitim aldığı bu okulda derslere ara verildi.

Okul pazar günleri kilise olarak kullanılıyor.Nburaya yüzlerce kişi ibadet etmeye gelirken şu an sadece 30 kişi var.

Ann-Marie Caulker, “Din adamları cemaati sabırlı olmaya, birbirlerini sevmeye, umudun yok olmadığına inandırmaya çalışıyor. En azından bazılarımız hala hayattayız. Bu da hala umut olduğu anlamına geliyor,” şeklinde konuşuyor.

Aralık ayında Şili’de yaşanan toprak kaymasının ardından çekilen video, yalnızca 11 santimetre kaydedilen yağışın ardından enkaz altında kalan bir kasabayı gösteriyor.

Yağış kayaları ve buzul parçalarını gevşeterek Villa Santa Lucia’yı toprağa gömdü… Uzmanlar ilerleyen günlerde daha fazla toprak kayması olmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

Adını vermenyen buzul bilimci, “Birçok kişi hala kayıp. Arama kurtarma ekipleri hayat kurtarmak için ne gerekirse yapıyor," diyor.

Şili’de kurtarma ekipleriyle beraber köpekler de çalışıyor. Faaliyete geçen yanardağ yüzünden duman ve küller altında kalan Endonezya’da da ekipler terk edilmiş hayvanları kurtarıyor.

Endonezya’nın Bali adasında Kasım’da, Sumatra’da da Aralık’ta meydana gelen yanardağ patlamaları onbinlerce kişinin tahliye edilmesine ve hava trafiğinin uzun süre aksamasına neden oldu.

Acil yardım ekibi lideri İshak, “Lavlar iki yönde akıyor. Güneye ve güney doğuya doğru. Volkanik küllerse gökyüzünde neredeyse 5 kilometre yükseldi,” diyor.

Filipinler’de de Aralık’ta yaşanan Tembin tropik fırtınası en az 120 kişinin ölümüne yol açtı. 160 kişi o günden bu yana hala kayıp.

Jay Daig, “Çalışanlarımı bulamıyorum. Şoförümü, onların ailelerini bulamıyorum. Hepsi kayıp. Komşularım da kayıp,” diyor.

Son olarak da Amerika’nın batı eyaleti California’da altı büyük yangın büyük tahribata yol açtı. 2 milyon hektar alanı kül eden yangınlarla binlerce itfaiyeci mücadele etti. 40’tan fazla kişi hayatını kaybederken eyalette 9 bin yapı kül oldu.

California Orman Koruma Bölümü'nden Steve Concialdi, “Çok güzel bazı evler yandı. Geniş koruma alanına sahip evlerse kaldı. Bu yüzden insanlara yangından korunma alanınız olsun, bir planınız olsun diyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Kışa bir hafta kala Pennsylvania’nın Erie kentini de 165 santimetre kar bürüdü. Bu belki de doğanın 2018 yılında dünya için yaptığı planlardan biri oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG