Erişilebilirlik

Olimpiyatlar Çok Maliyetli Ama Talibi Çok


Olimpiyatlar Çok Maliyetli Ama Talibi Çok
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Sochi Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmak, Rusya’ya 50 milyar dolara mal oldu. Olimpiyatların bu kadar pahalıya mal olması neden ülkeleri evsahipliğinden caydırmıyor? Amerika’nın Sesi, olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın yarar ve zararlarını araştırdı.

Olimpiyat meşalesinin Rusya’nın sahil kenti Sochi’de yanmasıyla gözler kentteki yedi yeni Olimpiyat tesisine ve kayak merkezine çevrildi.

Ancak son madalyalar verilip, olimpiyatlar törenle kapanınca, tarihin en pahalı olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Rusya’ya kalan, kabarık bir fatura olacak.

Olimpiyat harcamalarının yüksek maliyeti yeni bir sorun değil. Atina’da düzenlenen 2004 Olimpiyatları yaklaşık 11 milyar dolara mal oldu ve ülkedeki borç krizini kısmen tetikledi.

Pekin’de, tahminen 40 milyara dolara mal olan 2008 Yaz Olimpiyatları için dev bir stadyum inşa edildi. Ancak bu stadyum şimdi kullanılmıyor.

Altı yıl sonra, Sochi’ye baktığımızda, olimpiyatları düzenlemenin bedelinin 50 milyar dolara ulaştığını görüyoruz.

Peki olimpiyat maliyeti sürekli tırmanırken, neden ülkeler karşılaşmalara ev sahipliği yapmak için yarışıyor?

Bob Sweeney, 2024 Yaz Olimpiyatlarını Washington’a getirmeye çalışan DC2024 ekibinin lideri: “Büyük kentler büyük işlere imza atmalı ve olimpiyatlar da spor dünyasının en büyük etkinliği.”

Lisa Delpy Neirotti, George Washington Üniversitesi’nde spor yönetimi profesörü. Olimpiyatları düzenlemenin sadece parayla ilgili olmadığını söylüyor: “Ruslar dünya standartlarında bir kayak merkezi inşa etmek ve herkese Sochi’nin hem yaz hem de kış tatillerine uygun bir kent olduğunu göstermek istedi. Londra’da, hedef kentin doğusunu kalkındırmaktı. New York’un amacıysa Amerikan futbol takımları için yeni bir stadyum inşa etmekti.”

Profesör Neirotti’ye göre, Sochi’deki maliyetin büyük bölümü yeni tesis ve altyapı inşaatından kaynaklandığı için olimpiyat bütçesi daha düşük olabilir.

Profesör Neirotti: “Sochi’de dağlara giden dört şeritli karayolu, hızlı tren ve yedi yeni spor tesisi yapıldı. Böyle bir altyapı inşa etmek zorunda kalmazsanız, olimpiyat bütçesi çok daha makul olur.”

Lisa Delpy Neirotti, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin, en doğru projeyi sunan adayı seçme sorumluluğuna dikkati çekerken, Sochi’yi doğru bir seçim olarak görmüyor: “Sochi beklenmedik bir seçimdi. Komite’nin Kış Olimpiyatları için kayak merkezi olmayan bir kent seçmesi çok nadir görülür.”

Rio’da düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyatları’nın 14 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu da, Pekin’deki yaz oyunları ve Sochi’deki kış oyunları için harcanan miktarın çok altında. Ancak, geçmişte olduğu gibi, Rio Olimpiyatları’nın maliyeti de açılış töreni yaklaştıkça artabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG