Erişilebilirlik

Olimpiyat Oyunları Terör Endişelerini de Arttırıyor


Olimpiyat Oyunları Terör Endişelerini de Arttırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Soçi’deki Olimpiyat Oyunlarının başlamasına günler kala terör tehdidi devam ediyor. En büyük kaygı da Soçi’nin doğu komşusu Kuzey Kafkasya bölgesinden kaynaklanıyor

Bölge yıllardır Rusya’ya karşı bağımsızlık savaşı veren bölücü teröristlere evsahipliği yapıyor. Yakın geçmişte Volgograd’a yapılan bombalı saldırılar kaygıları arttırırken olimpiyatların Rusya’ya karşı savaş yemini etmiş terör örgütlerine bu kadar yakın bir bölgede yapılması sorgulanıyor.

Olimpiyatlar için sıkı güvenlik önlemleri alınmasına rağmen, Soçi’nin 700 kilometre kuzeyindeki Volgograd kentine bir ay önce düzenlenen intihar saldırılarında 34 kişi öldü. Saldırıların sorumluluğunu, Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde konuşlanan aşırı İslamcı bir örgüt üstlendi.

Ian Von Gordon: “Çeçen isyancılar, trenleri, uçakları, karayollarını hedef aldıklarını bir kez daha gösterdi.”

Ian von Gordon, Ohio’daki Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü’nde director: “Soçi’nin Olimpiyatlar’a ev sahipliği yapacağının açıklanmasından hemen sonra terör hücrelerinin faaliyete geçtiği kesin. Bu hücrelerdeki teröristlerin Kış Olimpiyaları’nda görevli kadroya sızmış olması da mümkün.”

Washington’daki Jamestown Vakfı uzmanı Glen Howard, teröristlerin, olimpiyat binalarının inşasına da sızmış olabileceklerini söylüyor: “Orta Asya’dan ve Rusya’nın her yerinden yaklaşık 100,000 işçi, Soçi’ye çalışmaya geldi. Bu işçilerin , güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığını anlamak mümkün değil.”

Von Gordon’a göre, Soçi’deki teröristler, birçoğumuzun görmeye alıştığı terörist tiplemelerinden farklı olabilir: “Uzun boylu, sarışın, mavi gözlü kadınlar üzerinde duruyoruz. Çeçen isyancılar saldırılarda genellikle ölen teröristlerin genç dul eşlerini kullanıyorlar. Ama bu hep böyle olmak zorunda değil.”

Von Gordon, kara dullar adıyla bilinen teröristlerden bahsediyor.

Ayrılıkçı gruplar, 2004’te Beslan’daki okul baskını gibi daha geleneksel yöntemler de kullanıyor. 2004’teki baskında, yarısından fazlası çocuk, 334 rehine ölmüştü.

Ian Von Gordon: “Putin, Olimpiyatlar için Kafkasya’ya bu kadar yakın bir kent seçerek, teröristlere aslında meydan okuyor. Bu çok tehlikeli bir durum çünkü teröristlere eşi görülmemiş bir fırsat sunulmuş oluyor. Önlerinde tüm dünya tarafından izlenen ve dünyanın her yerinden binlerce kişinin katıldığı büyük bir spor etkinliği var.”

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Juan Zarate, küresel bir işbirliği yapılmasını beklemiş. Ancak şu anda tam tersi bir durum yaşanıyor.

Juan Zarate: “Ruslar’ın tehditle ilgili kaygıları giderek arttı. Moskova, Rusya konusunda oluşan güvensizlik algısından da rahatsız ve bu yüzden Amerika veya diğer ülkelerin güvenlik güçlerinin yardımını istemedi.”

Rusya Kış Olimpiyatları’na yakın bölgelerde yıllardır süren kanlı ayaklanmalarla savaşırken, dünya önümüzdeki günlerde spor yarışmalarının yanısıra Soçi sokaklarında neler yaşandığını izliyor olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG