Erişilebilirlik

Ölen Fransız Cihatçının Annesine Hapis Cezası


Nathalie Haddadi
Nathalie Haddadi

Fransız yargısı, cezaevinde radikalleştikten sonra Suriye'de cihatçıların saflarına katılan ve burada yaşamını yitiren oğluna para yardımı yapan Nathalie Haddadi'yi, "teröre mali destek sağlamak" suçundan, iki yıl hapis cezasına çarptırdı. Haddadi, "Ben iki kez ceza aldım. İlki oğlumun ölümü, ikincisi bu dava. Ben sadece zor durumda olan oğluma yardım ettim" dedi. Kararı sert bir üslupla protesto eden Haddadi ve avukatı, temyize gideceklerini açıkladı.

Paris Adliyesi'nde görülen ve Fransızlar’ın dikkatle izlediği "cihatçı oğluna yardım eden annenin" davası, bugün görülen karar duruşmasıyla sona erdi. Haddadi, Ağustos 2016'da ölüm haberini aldığı oğluna bilet alabilmesi için yardım etmekle ve böylece teröre mali destek sağlamakla suçlanıyordu.

Fransa'nın Alsace bölgesinde yaşayan 43 yaşındaki Nathalie Haddadi, Fransa'da birbiri ardına terör saldırılarının yaşandığı Kasım 2015'te, bir hapis cezasından dolayı yurt dışına çıkma yasağı bulunduğu halde, oğlu Belabbas Bounaga'nın uçak biletini ödemekle suçlanıyor.

Ancak Haddadi, oğluna Cezayir'de bulunan babasının yanına gitmesi için bilet parası verdiğini dile getiriyor. Avukatı Herve Denis ise vize ve uçak biletinin, yurt dışına çıkış kararından önce alındığını söylüyor.

Savcılık, cihatçı gencin annesinin Malezya'ya uçmak isteyen oğluna ikinci kez para yardımında bulunduğunu belirterek, Belabbas Bounaga'nın buradan Körfez'e, Körfez'den de Suriye'ye geçtiğini, annesinin ise 21 yaşındaki oğlunun bu yolculukları yapmasına mali destek verdiğini, dolayısıyla teröre destek sağladığını savundu. Anne hakkında, "Yalan söylüyor, mahkemeyi yanıltıyor, yalancı bu kadın" gibi ifadeler kullanan savcı, Haddadi'nin oğlunun Suriye'ye gitmekte olduğunu bildiğini, bilerek para yardımı yaptığını dile getirdi.

İddia makamı, Haddadi hakkında 18 ay, kardeşine yardım etmekle suçlanan abisi hakkında da 1 yıl hapis cezası verilmesini talep etti.

"Ben iki kez ceza aldım"

Ağustos 2016'da 21 yaşındaki oğlunun Suriye'de öldüğünü telefonda öğrenen Nathalie Haddadi, bu haberin ardından bir de hakkında dava açıldığını belirterek, "Ben iki kez ceza aldım. Önce oğlumun ölüm haberi, şimdide hapis cezası. Bu salondan terörist yaftasıyla çıkıyorum. Beni terörizme yardımdan yargıladıklarına inanamıyorum. Ben sadece oğluma yardım ettim. Yemek yiyebilmesi için... Çok öfkeliyim. Oğlum cezaevinde radikalleşti ve bu konuda ben yetkililere gerekli uyarıları yaptım. Şimdi bu cezaevlerini yönetenler mi suçlu, ben mi suçluyum? Kurtulması için babasının evine gitmesini istedim. Bunun için 2 bin 800 Euro verdim. Malezya'da yine para yardımı yaptım. Ama Suriye'ye ya da Türkiye'ye para göndermedim" dedi.

Duruşma çıkışında öfkesini saklamayan Haddadi'nin avukatı Herve Denis, "Karar da yargılama süreci de tam bir skandaldı. Yargıcın müvekkilim hakkında sarfettiği sözler ve yargılama biçimi de korkunçtu. Tam bir skandal. Bir dakika bile beklemeden kararı temyize götürüyorum" diye konuştu.

Haddadi hakkındaki karar temyiz sürecinin sona ermesinin ardından kesinleşecek.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG