Erişilebilirlik

'Okyanus Tabanı'ndan Çevreci Mesaj


'Okyanus Tabanı'ndan Çevreci Mesaj
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Okyanus tabanında biriken sandalet ve tokyolar Kenyalı bir grup tarafından sanat eserine dönüştürülüyor. Smithsonian Folk Festivali'nde hünerlerini sergileyen 'Okyanus Tabanı' adlı çevrecilerin amacı, dünyaya güçlü bir çevre mesajı vermek

Basit bir çevre mesajı vermek için Kenya’dan Washington’a gelmek çok uzun bir yol gibi görünebilir. Ancak Nairobi’den bir grup, bu mesajı iletmek için her yıl düzenlenen Smithsonian Folklor Festivali’ne katıldı. Sahilleri temizleyen ve topladıkları deniz sandaletlerini sanat eserine çeviren grup çevreye küçük de olsa katkıda bulunmaktan memnun.

Francis Mutua uzun yıllardır marangozluk yapıyor. Ancak bugün odun yerine plastik sandaletler üzerinde çalışıyor. Smithsonian Folk Festivali’ne katılan Mutua, bu malzemeleri nasıl sanat eserine dönüştürdüğünü gösteriyor:

“Hepimiz birkaç farklı şey yapıyoruz. Zürafa, gergedan ve başka yabani hayvanları yapıyoruz.”

Bu YouTube videosunda da görüldüğü gibi, “Ocean Sole- Okyanus Tabanı” adı verilen çevreci örgüt Kenya sahillerden her yıl onbinlerce plastik sandalet topluyor.

Francis Mutua: “Gecekondularda yaşayanlar sandalet giyiyor. Sandaletler eskidiğinde de atıyorlar. Bazıları bu eski sandaletleri toplayıp bize getiriyor.”

Mutua ve onunla birlikte çalışan elli kadar sanatçı, Nairobi’deki atölyede bu sandaletleri ilginç sanat eserlerine dönüştürüyorlar. 1997 yılında Kenyalı çevreci Julie Church tarafından kurulan Ocean Sole’un amacı insanların yaşam tarzlarını değiştirmeyi teşvik etmek.

Julie Church: “İnsanları eğitim, öğretim yoluyla değiştirebilmek, etkileyebilmek daha üst seviyede oluyor, şu anda bizler sadece çevre temizliğine odaklıyız. Eğer daha fazla insana çevre bilincini kazandırırsak bir başarı elde edebiliriz.”

Sahile vuran sandaletler toplanıp Ocean Sole’un merkezine getirildikten sonra yıkanıp, ayrıştırılıyor. Daha sonra da yapıştırılıp, zımparalanan sandaletler farklı bir esere dönüşüyor.

Eserlerini Folk Festivali’nde tanıtan Mutua, bu faaliyetin hayatını tahmin edemediği bir şekilde değiştirdiğini söylüyor:

“Yarattığımız fark, çevreyi korumamız. Sandaletler doğaya, nehirlere karışıp, kaybolmuyor.”

Bu renkli hayvanları görmek için sergiye uğrayanlar, Mutua’nın verdiği masajı almışa benziyorlar:

“Belki biz de eski sandaletlerini kullanıp, aynısını yapmalıyız.”

Ocean Sole’un yarattığı renkli hayvan figürleri Amerikan’dan Avrupa’ya ve Japonya’ya kadar birçok ülkede, evlerde, parklarda, hayvanat bahçelerinde ve akvaryumlarda görülebiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG