Erişilebilirlik

‘‘Okulların Açılması İçin Valilere Baskı Yapacağız’’ 


Başkan Donald Trump, Corona virüsü vakalarındaki sürekli artışa rağmen, okulların açılması konusundaki isteğini yineledi. Trump, Salı günü Beyaz Saray’da eğitim ve sağlık alanında önde gelen isimlerle katıldığı, ‘‘Okulların Güvenle Yeniden Açılması Üzerine Ulusal Diyalog’’ toplantısında, sonbaharda okulların açılması için eyalet valilerine baskı yapacağını söyledi.

Okulların kapalı kalmasını siyasi nedenlerle isteyenler olduğunu savunan Trump, buna geçit vermeyeceklerini söyledi. ABD Başkanı, ‘‘Valilere ve diğer herkese okulların açılması için baskı yapacağız’’ dedi.

Trump daha önce de Twitter’da paylaştığı bir mesajında Demokratlar’ın sağlık nedeniyle değil, siyasi nedenlerle okulları kapalı tutmak istediğini öne sürmüştü. Trump, ‘‘Bunun onlara Kasım ayında fayda sağlayacağını düşünüyorlar. Yanlış, insanlar anlıyor!’’ diye yazmıştı.

Bazı eyaletlerde Corona virüsü vakalarında artış olduğunun farkında olduğunu belirten Trump, ölüm oranının ciddi şekilde düştüğüne ve virüse yakalanan gençlerin hızla iyileştiklerine dikkat çekti.

‘‘Artık açılma ve açık kalma zamanı’’ diyen Trump, vakalardaki artış için de sorunları ortaya çıktıkları zaman çözeceklerini kaydetti.

Bazı muhafazakar gruplar ve iş çevreleri, ebeveynlerin işbaşı yapması ve ekonominin canlanması için okulların güvenli biçimde açılması gerektiğini savunuyor.

‘‘Öğrencilerin açıklarını kapatmalarını sağlamalıyız’’

Eğitim Bakanı Betsy DeVos da okulların hızla tam faaliyete geçmesini destekleyen isimlerden.

DeVos, okulların yeniden açılmasında bire bir eğitimin iki günle sınırlı tutulmasını öngören bazı yerel düzeydeki planlamalara karşı çıktı.

DeVos, okulların pandemiye rağmen ‘‘tamamen faaliyete geçmesi’’ gerektiğini kaydetti. Bakan, okulların tam zamanlı açılması dışındaki tüm seçeneklerin hem öğrenciler hem de vergi mükellefleri açısından hayal kırıklığı olacağını belirtti. DeVos bu açıklamaları, Associated Press (AP) haber ajansının kaydına ulaştığı, valilerle düzenlenen bir telefon konuşmasında yaptı.

Devos, ‘‘Bu ‘okullar açılmalı mı’ değil, ‘nasıl açılmalı’ meselesi. Okullar yeniden açılmalı ve tamamen işler durumda olmalı. Bunun nasıl yapılacağı da eğitimciler ve toplum liderlerine bırakılmalı’’ dedi.

Virginia eyaletinin Fairfax ilçesinde devlet okulları ailelerden çocuklarını iki gün okula gönderme ya da tamamen uzaktan eğitim arasında seçim yapmalarını istemişti.

DeVos bu kararı da eleştirerek ‘‘Haftada iki gün sınıfta eğitim vermek bir seçenek sunmak değil’’ diye konuştu ve Fairfax’in geçen bahar dönemindeki uzaktan eğitim planının bir ‘‘felaket’’olduğunu savundu.

DeVos, ‘‘Öğrenciler şimdiden geri kaldı. Açıklarını kapatmalarını sağlamalıyız. Nerede olduğunuza bağlı olarak uygulamaların farklılık göstermesi beklenen bir durum. Ancak öğrencilerin ve ailelerin daha fazla seçeneğe ihtiyacı var’’ dedi.

CDC’den okullar için kılavuz

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) geçen ay okullar için kılavuz yayınlamıştı. Buna öğrencilerin her gün okulda bulunmadan farklı gruplar halinde eğitim aldığı kademeli ders programı, masalar arasında boşluk bırakılması, kafeterya yerine sınıflarda yemek yenmesi, tuvaletlerde lavabolar arasına fiziksel bariyer konması, yüzeylerin dezenfekte edilmesi gibi uygulamalar da dahil.

CDC Başkanı Robert Redfield Beyaz Saray’da düzenlenen forumlardan birinde Corona virüsü varlığını sürdürürken okulların açılmasının gerekeceğini söylemiş, ancak uygun güvenlik önlemlerinin alınabileceğini bildirmişti. Redfield, CDC’nin hiçbir zaman okulların kapatılmasını tavsiye etmeyeceğini kaydetmişti. Redfield ‘‘Okulları yeniden açmalıyız. Bu konuda kararlı olmalıyız ve bunu yapmalıyız’’ demişti.

Beyaz Saray’daki toplantılarda okulların nasıl açılacağıyla ilgili talimatlar ayrıntılarıyla konuşulmuş değil. Ancak eyaletler, okullara sağlanacak maske ve el dezenfektanı gibi malzemelerin getireceği mali yükten de endişe ediyor.

‘‘Çevrimiçi eğitim toplumsal uçurumu derinleştiriyor’’

Eğitimciler sosyalleşmenin ve gıda programı gibi yardım programlarının çocuklar açısından önemine vurgu yapıyor. Uzmanlar ayrıca çevrimiçi eğitimin yoksul aileler ile teknolojiye daha fazla erişimi olan varlıklı Amerikalılar arasındaki uçurumu iyice derinleştirdiği konusunda uyarıyor.

Ancak özellikle gençler arasında vakaların gittikçe artması, hastalığın virüs karşısında çocuklara göre daha savunmasız olan yetişkinlere; ebeveynlere, öğretmenlere ve okul çalışanlarına geçebileceği kaygısını da beraberinde getiriyor.

Cumhuriyetçi Florida eyaleti, artan vakalara ve hastaneye yatma oranına rağmen Pazartesi günü kapsamlı bir kararname yayınlayarak çocukların bu sonbaharda okula başlaması talimatını vermişti

Florida’da geçen hafta günlük vaka sayıları 10 bini aşmıştı. Salgının tepe noktasında bile Avrupa ülkelerinin hiçbirinde günlük vaka sayısı 10 binin üzerine çıkmamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG