Erişilebilirlik

Okul Şiddetiyle İlgili Bilgisayar Oyunu Piyasadan Çekildi


Okul Şiddetiyle İlgili Bilgisayar Oyunu Piyasadan Çekildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Amerika’da, “Steam” adlı online bilgisayar oyunları platformu, 6 Haziran’da “Active Shooter” – adında, silahlı bir kişinin insanlara ateş açtığı bir bilgisayar oyununu piyasaya sürmeyi planlıyordu. Ancak firma, geçen Şubat ayında Florida’nın Parkland bölgesindeki bir liseye yapılan silahlı saldırıdan kurtulan öğrencilerin ve ailelerinin tepkisi üzerine oyunu satışa çıkarmama kararı aldı.

Merkezi Rusya’da bulunan Revived Games tarafından geliştirilen oyun, Steam adlı dijital dağıtım platformundaki oyunculara SWAT timi üyesi veya aktif nişancı gibi davranma imkanı veriyor.

Laura Guariguata, böyle bir oyun yazabilen insanlar olduğu sürece, dünyanın herhangi bir yerinde bu tip ölümcül olayları görmeye devam edeceğimizi söylüyor.

Laura Guariguata, silahlı saldırıdan kurtulan 17 yaşındaki Daniela Menescal’ın annesi. Guariguata bilgisayar oyununun tanıtımını izlemeye çalışmış ancak 40 saniyeden fazla dayanamamış.

Guariguata,

çoğulcu ve ifade özgürlüğünün olduğu bir dünyaya inanıyor. Ama ölümün çok acı olduğunu ve insanların böyle acıları tecrübe ettiğini sanmadığını bildiriyor.

Steam’in bağlı olduğu Valve adlı çatı şirketin sözcüsü Doug Lombardi oyunun yazılımcı firmasının, müşteri istismarı, telif haklarının ihlali ve kullanıcı yorumlarının manipülasyonu gibi geçmiş suçlarından dolayı yasaklandığını açıkladı.

Sosyal psikoloji ve aile uzmanı Critina Balinotti’ye göre, bu tip bir oyun piyasaya ilk kez çıkmıyor. 2012’deki Sandy Hook ilkokuluna yapılan saldırıdan sonra da benzer bir oyun geliştirilmiş.

Cristina Balinotti, “Bunların şiddete ve suça teşvik ettiğini söyleyebilirsiniz. Ama ifade özgürlüğü Anayasa’yla korunuyor. Bizim bu tip oyunların ailemizde ve toplumda yayılmasını önlemek için yapabileceğimiz çok şey var.” şeklinde konuşuyor.

Online dilekçeler ve Twitter’daki aktivistler, oyunun piyasaya sürülmesinin iptaline önemli katkıda bulundu. Lombardi, oyununun içeriğini Steam ile tartışacaklarını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG