Erişilebilirlik

ABD'deki Hortum Faciasında Ölü Sayısı Düşürüldü


Rüzgar hızı saatte 320 kilometreyi bulan bir hortum, Oklahoma eyaletinin iç bölgelerinde büyük hasara yol açarken yetkililer ölü sayısını düşürdü.

Oklahoma Eyaleti Sağlık Dairesi enkaz altından yedisi çocuk 24 ceset çıkarıldığını açıkladı. Daha önce 51 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Bir sağlık dairesi yetkilisi daha önceki rakamın bazı cesetlerin iki kez sayılmasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Yetkililer şimdiye kadar 101 kişinin enkaz altından sağ kurtarıldığını da açıkladı.

Felakette çok sayıda mahalle ve iki okul yerle bir oldu. İlk haberlerde 24 çocuğun kayıp olduğu bildirilmişti. Ancak bu çocukların çoğu sonradan çevre kiliselerde ortaya çıktı. Yardım görevlileri de, okul enkazlarının altından bazı çocukları sağ kurtarmayı başardı.

Bir kilometre genişliğindeki hortum Pazartesi öğleden sonra Oklahoma City kentinin Moore banliyösünü vurdu. Felakette çoğu, uçuşan enkaz parçalarının vurduğu 200’ü aşkın kişi yaralandı, bazı binalarda yangın çıktı.

Oklahoma Valisi Mary Fallin, özellikle çocuk kayıpların bulunması için ellerindeki hiçbir imkanı göz ardı etmeyeceklerini söyledi. Vali Fallin ayrıca Başkan Barack Obama’yı arayarak federal yardım talebinde bulundu. Başkan Obama hemen bölgede acil durum ilan ederek federal yardım yapılması kararı aldı.

Hortum ve benzeri meteorolojik felaketlerin bu zamanlarda Amerika’nın iç bölgelerinde etkili olması bekleniyor. Pazar günü yine Oklahoma’da yaşanan bir başka hortum, iki kişinin ölümüne yol açmıştı.

Moore banliyösü 1999 yılında da şiddetli bir hortuma maruz kalmıştı. Bu hortum da şimdiye kadar dünya yüzeyinde kaydedilen en büyük rüzgar hızına sahipti.

Oklahoma'da Hortum Faciası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG