Erişilebilirlik

Öğretmenler Günü’nde KHK Burukluğu


Halil Yana Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bin 595 öğretmenden biri. Yapacağı başka iş kalmayınca tütün ve çay satmaya başlamış.
Halil Yana Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bin 595 öğretmenden biri. Yapacağı başka iş kalmayınca tütün ve çay satmaya başlamış.

Yenişehir semtinde küçük bir dükkanda mesai her zamanki saatinde başlıyor. Dükkanda, çay, tütün, şeker satılıyor. Dükkanın sahibi Halil Yana, önce temizlik yapıyor. Rafları düzenleyen Yana, müşterilerinin gelmesini bekliyor. Aslında bu, Yana’nın gerçek işi değil. O da Türkiye’de Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bin 595 öğretmenden biri. Yapacağı başka iş kalmayınca tütün ve çay satmaya başlamış. Ama aklı hala okulunda.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Yana, okulu özlediğini belirterek, “Bir öğretmenin yeri okuldur. Bir tütün satıcısı değildir, bir kafe işletmecisi değildir. Biz öğretmen olmak için o kadar emek verdik. Bugün mecburiyetten dolayı buradayız ama her öğretmen gibi bizim de şu anda okulda olmamız gerekiyordu. Tabi ki okulda olmak istiyoruz. Öğrencilerimizle olmak istiyoruz onlara daha iyi bir gelecek hazırlamak istiyoruz. Ama maalesef bugün buradayız. Bazen eski öğrencilerimle olan fotoğraflara bakıyorum ve iç geçiriyorum ”dedi.

Öğretmenler Günü’nde KHK Burukluğu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ancak Yana bu işini de kaybetmek üzere. Nedenlerini şöyle açıklıyor: “İdare edebileceğimiz durumun altında. Bir süre sonra büyük ihtimal kapatacağım. Yapmak istediğim iş değil. Yapmak istediğimiz iş olmadığı için bir süre sonra ‘Ben ne yapıyorum’ demeye getiriyorsunuz. Vicdani ve duygusal olarak zihinsel olarak rahat değilim.”

Diyarbakır’da geçen yıl 4 bin 500’e yakın öğretmen açığa alındı. Soruşturmalar tamamlandıktan sonra ise 180 öğretmen ihraç edildi.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi ise öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Recep Şimşek, 15 Temmuz darbe girişiminin en çok eğitimcileri mağdur ettiğini söyledi. Şimşek, “15 Temmuz darbe girişimini sanki öğretmenler ve akademisyenler planlayarak yürütmüş gibi haksız ve hukuksuz olarak ihraç edilen 113 bin 440 kamu görevlisinden 41.005'i yani %36’sı öğretmen ve akademisyenler oldu” dedi.

Ataması yapılmayan öğretmen sayısının 438 bine ulaştığına dikkat çeken Şimşek, ataması yapılmadığı için bugüne kadar 45 öğretmenin de intihar ettiğini söyledi. Şimşek, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ataması yapılmayan öğretmen sayısı, Türkiye’deki 37 ilin nüfusundan daha büyük bir sayıya-- 438 bine -- ulaşmıştır. Son 10 yılda açılan üniversitelerle birlikte her yıl yaklaşık 70 bin öğretmen de üniversitelerden mezun olmaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi rakamlara göre öğretmen açığı 81 bindir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG