Erişilebilirlik

Öğretmenler Cizre ve Silopi’yi Terk Ediyor


Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerindeki öğretmenlerin hizmet içi eğitim seminerine çağrılması ilçede paniğe neden oldu. Öğretmenlerin cep telefonlarına gönderilen mesajlarda, semineri memleketlerinde alabileceklerin belirtilince, öğretmenler iki ilçeden ayrılmaya başladı.

Öğretmenlerin topluca ilçeleri terk etmesi nedeniyle, yeni bir operasyon yapılacağı söylentileri yayıldı. Cizre'de öğretmenlerin ayrılması ilçe halkı arasında da tedirginlik yarattı. İlçe sakinleri, Cizre'de sokağa çıkma yasağı uygulanacağı tahmininde bulunarak, fırın, market, manavlara akın ederek alışveriş yaptı. Özellikle fırın ve marketlerin önünde saatlerce uzun kuyrukları oluştu

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve sonrasında başlatılan operasyon sürüyor. Operasyonda Pazar günü iki polis yaralandı. Bu arada Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelere, Özel Harekat polislerinin operasyonlarına destek için Jandarma Özel Harekat ekipleri Pazar sabahı ilçeye girdi. Jandarma ekipleri de operasyona katılırken, Surların etrafında bulunan Hevsel Bahçeleri bölgesinde çok sayıda askeri araç konuşlandırıldı. Sur’daki operasyon sırasında sık sık patlama ve silah sesleri duyuldu. Patlamalardan sonra bazı yerlerde yangın çıktı. Alevler uzaklardan farkedildi.

Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde ise hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyonda zırhlı araca roketatarlı saldırısında 2 polis yaralandı. Yaralı polisler Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı.

‘Sokağa çıkma yasağı 1.3 Milyon Kişiyi Etkiledi’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı verilerine göre son 5 ayda, Türkiye’nin 7 ilinde 52 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaklar yaklaşık 1.3 milyon kişiyi etkilerken, Diyarbakır’daki yasak sürüyor. Sur ilçesindeki operasyona askerler de katıldı. Şırnak’ta öğretmenlerin hizmet içi eğitim semineri nedeniyle topluca ilçeyi terk etmesi paniğe neden oldu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 16 Ağustos-11 Aralık tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının etkilediği nüfusla ilgili bir rapor hazırladı. TİHV raporuna göre bu tarihler arasında 7 ilde, 2014 nüfus sayımına göre toplam 1,299,061 kişinin yaşadığı 17 ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edilirken yasaklarının bunlardan en uzununun 14 gün sürdüğüne dikkat çekildi.

TİHV’e göre, sokağa yasağı ilan edilen yerler şöyle: Diyarbakır; Lice 7 kez, Silvan 6, Sur 6, Bismil 4, Hani 4, Yenişehir 1, Dicle 1, Hazro 2, Mardin; Nusaybin 5, Dargeçit 2, Derik 2, Şırnak; Cizre 4, Silopi 1, Hakkâri; Yüksekova da ise 4 kez. Ayrıca Muş’un Varto ilçesinde, Batman’ın Sason ilçesinde ve Elazığ’ın Arıcak ilçesinde 1’er kez sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Avukat Barış Yavuz, yasaklara dayanak sağlayan İl İdaresi Kanunu’nun yanlış yorumlandığı görüşünde. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Yavuz, “İl idaresi kanununda vali gerekli tedbirleri alır diyor ama nerden çıktığını bilmediğimiz bir akıl dedi ki ‘bundan sonra sokağa çıkma yasağı ilan edin, biz de operasyon yapalım’. Suçla mücadelede, sokağa çıkma yasağı ilan edip herkesi evlerine mahkum edersen yeni olağanüstü hal rejimini benimsemiş olursun. Bu yolla, otomatikman insanları savaşın ve çatışmanın ortasına bırakmış olursun. Her gün sürekli silah ve bomba sesleri içerisinde yatmaya çalışmak, dışarıya çıkamamak, ekmek ya da su ihtiyaçlarını giderememek, çocuklarının geleceğini düşünmek kaygısı ve korkusu, sosyal yaşamdan tamamen uzaklaşarak bir odasının içerisinden hapsolmanın, insan ruhunda sarsıcı etkileri olacaktır. Belki şu anda sokağa çıkma yasağının sıcaklığı nedeniyle bu ağrıyı hissetmiyoruz ama çok sonrasında bu ağrıların, sızıların hepsi ortaya çıkacak. 90’larda nasıl köy boşaltmalar yaşandıysa şimdi bunu şehir içinde göç olarak bunu göreceğiz. Dünya insanlık tarihinin en önemli sorunu olarak belki mülteciler sorunun yaşarken Türkiye içerisinde, Sur’daki görüntüleri gördüğümde sanki mülteci akını gibi, surdan çıkıp şehrin diğer yerlerine bir kaçışı gördüm. İnsanların psikolojisi nasıl derseniz, çocukları olanların çocukları nasıl okula gidecekler, eğitimleri nasıl sağlanacak. Anne ve babanın yaşama dair kaygıları en üst seviyede” dedi.

Tarafların yeniden görüşmelere başlaması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “Bu bir vali işi değil bu başka bir iş. Bir akıl çıkmış demiş sokağa çıkma yasağı ilan edeceksiniz kente girip mücadele edeceksiniz. Bunu akıl eden insan hayatına önem atfetmeyen bir kişiymiş. Bu mesele güvenlikçi politikayla çözülecek mesele değil. Hendek, sokak çatışmaları gibi basit şeyleri tartışıyoruz. Meselenin özü başka birşey. Oturacaklar konuşacaklar, yeniden konuşacaklar. Bu meselede en iyi problem insanların birbiriyle konuşacaklar. İlk dönem tarafların artık belli dersler, çıkarıp sonra süreç yaşanmadığı taktirde neler yaşandığı görüp, tekrar oturması gerekir” diye konuştu.

'Sokağa Çıkma Yasağı 1.3 Milyon Kişiyi Etkiledi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG