Erişilebilirlik

Ödüllü Fransız Gazeteci Hasankeyf’te Gözaltına alındı


Türkiye’de yaşayan ve National Geographic için Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çeken Fransız Fotoğrafçı Mathias Depardon gözaltına alındı. Savcının serbest bıraktığı Depardon, Gaziantep’teki Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü.

Olay Pazartesi günü Mathias Depardon, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacakHasankeyf’in taşınacağı yeni alanda fotoğraf çekerken meydana geldi. Depardon’un yanına gelen polisler Fransız fotoğrafçıyı ve tercümanını gözaltına aldı. Çektiği fotoğrafları ve sosyal medya hesaplarını inceleyen polis, 3 yıl önce paylaştığı dört fotoğraf nedeniyle Depardon hakkında işlem yaptı. ‘Örgüt propagandası’ iddiasıyla savcılığa çıkarılan Depardon daha sonra serbest bırakıldı.

Ancak bu sırada Hasankeyf polisi Göç İdaresine haber verdi. Depardon’un avukatı Emine Şeker’in Amerikanın Sesi’ne verdiği bilgiye göre, Göç İdaresi yetkilileri, yetkileri olmadığı gerekçesiyle, fotoğrafçıyı teslim almadı. Daha sonra otele yerleştirilen Depardon’un kaldığı otele, sabah polisler geldi. Avukat Şeker’e göre, Fransız fotoğrafçı hakkında karar olmamasına rağmen fiili bir gözaltı uygulanırken, idare gözetim kararı olmamasına rağmen Gaziantep’teki Geri Gönderme Merkezine götürüldü. İki fotoğraf makinası ve kartlarına el konulan Depardon’un sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Dünya çapında birçok önemli işe imza atan Depardon, 4 kez uluslararası fotoğraf ödüllleri aldı.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG