Erişilebilirlik

ODTÜ’lüler Eymir Gölü’nü Temizledi


ODTÜ’lüler Eymir Gölü’nü Temizledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Doğayı korumak ve temiz tutma amacıyla özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde gruplar halinde gönüllü yapılan “plogging” etkinliği, ODTÜ'lülerce Ankara'nın dinlenme noktası Eymir Gölü’nde gerçekleştirildi. İsveç dilinde “plocka upp” yani toplama ve İngilizce jogging yani tempolu koşu kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir sözcük olan “plogging” ile belirli bir alanda çöpleri toplamak için yapılıyor.

Başkentte de Pazar günü ODTÜ ve ODTÜ Geliştirme Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen “çöp topla-koş” etkinliği Eymir Gölü’nde yapıldı. Etkinliğe ODTÜ’lü öğrencilerle Ankaralı vatandaşlar ve doğaseverler katıldı.

Plogging, bir yandan çöp toplarken bir yandan da koşmayı gerektirmesi nedeniyle aynı zamanda iyi bir egzersiz olanağı sunuyor. Bu nedenle güzel ve güneşli bir pazar gününü değerlendirmek için Eymir Gölü’ne gelenler, sağlıklı yaşam ile çevre duyarlılığını buluşturan etkinliğe ilgi gösterdi.

ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Yunus Eren Kalay, öğrenciler ile mezunların bir araya geldiğini ve etkinliğin belki de Türkiye’de ilk kez yapıldığını açıkladı. Kalay, aynı zamanda fazla kalorileri yakmasından dolayı sağlığa yararlı bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Etkinliğe katılan ODTÜ öğrencilerinden Kadir, Eymir Gölü’ne görmek için ilk kez geldiğini söyledi. Göl etrafındaki ormanda gezerken özellikle sigara izmaritlerini gördüğünü okulda bile çöp atmaya dikkat edilmediğini belirten Kadir, ODTÜ’lülerin temizlik konusunda örnek gösterildiğini ama gerçekte buna dikkat edilmediğini de vurguladı. Bir başka ODTÜ’lü Burak ise farklı bir etkinlik olduğunu ve çevreye duyarlı bir etkinliğin güzel olduğunu kaydetti.

ODTÜ öğrencisi Hanife, “Hem topladık hem eğlendik gayet güzeldi” diyerek Ankaralılar’ın bu doğal güzelliğe gelmesini olumlu karşıladı. Ancak vatandaşlara biraz daha doğaya duyarlı olmaları çağrısı yaptı. Çevre temizliği yaparken vatandaşların ‘bu belediyenin işi siz neden topluyorsunuz’ sorusuyla karşılaşan başka bir ODTÜ’lü Beyza ise, “Bu hepimizin görevi ve hepimiz duyarlı olmak zorundayız” dedi.

Ankara’nın doğal güzelliklerinden olan ve kullanımı ODTÜ’ye ait Eymir Gölü Ankaralılara açık ancak ilkbahar-yaz dönemi araçlara girişler yasaklanıyor. Ankara'da az sayıdaki göl kenarı dinlenme yeri olması nedeniyle özellikle hafta sonunda çok kalabalık oluyor ve bu durum da piknik yapanlar dolayısıyla çevre kirliliği görüntüsü yaratıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG