Erişilebilirlik

Öcalan’ın Çağrısı Almanya’nın Gündeminde


Der Spiegel dergisinin internet sayfasındaki yoruma göre, Başbakan Erdoğan, Öcalan’ın çağrısından sonra atacağı adımlarla PKK sorununa kalıcı bir çözüm bulma ve tarihe geçme fırsatına sahip

‘Erdoğan şimdi tarihe geçebilir’, ’30 yıl sonra barış’, ‘Öcalan artık bir barış meleği’, ‘Türkiye’de umut’, ‘Erdoğan’ın büyük kumarı’...bunlar PKK lideri Abdullah Öcalan’ın dün örgüt mensupları ve taraftarlarına yaptığı çağrıyla ilgili olarak Alman gazetelerindeki haberlerin başlıklarından sadece bazıları. Dün televizyondaki ana haber programlarında da geniş yankı bulan Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, bugünkü Alman basınında öne çıkan yorum konusu. Der Spiegel dergisinin internet sayfasındaki yorumda, başlatılan barış sürecine her iki tarafın da destek verdiği ve Başbakan Erdoğan’ın Öcalan’ın silahları bırakma çağrısı sonrasında atacağı adımlarla kalıcı bir çözümü olası kılabileceği ve ‘Türkiye’ye barış getiren siyasetçi’ olarak tarihe geçebileceği yazılıyor.

Frankfurter Rundschau da Kürt sorununun 30 yıldır Türkiye'nin iç politikasını felce uğrattığını, her iki tarafın da sorunun askeri yollarla kazanılamayacak olduğunu kavradığını ve bundan sonraki barış sürecine Almanya’nın da destek sağlamasını istiyor. Die Zeit gazetesindeki yorumda, 1923 sonrasında onyıllarca dışlanan İslamcı ve Kürtçü siyasi hareketlerin şimdi Türkiye’nin yeni çehresini belirledikleri öne sürülürken, barış süreci Başbakan Erdoğan’ın politik geleceği ile ilişkilendiriliyor ve bu durumda Erdoğan’ın 2014 sonrasında yetkileri çok daha fazla bir cumhurbaşkanı olarak Türkiye’yi yeni bir döneme taşıyacağına vurgu yapılıyor.

Alman basınında Öcalan'ın silah bırakma çağrısı konusunda yapılan yorumların büyük çoğunluğunun olumlu olduğu dikkati çekerken, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle federal hükümet adına yaptığı açıklamada Öcalan’ın yaptığı çağrıyı ‘karşılıklı güven ortamının oluşabilmesi için çok önemli bir adım’ olarak niteledi. Westerwelle, bundan sonraki aşamada atılacak ‘somut adımlarla kalıcı bir barışın oluşabileceğini, Türkiye’de yaşayan Kürt kökenlilerin taleplerinin siyasi olarak ve devlet sınırları kapsamında çözülebileceğine inandığını’ söyledi. Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’nin mikrofonunu tuttuğumuz sokakdaki vatandaşlar ise barış sürecine değişik tepkiler veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG