Erişilebilirlik

Öcalan İçin Açlık Grevi


Aralarında HDP ve DBP üyesi milletvekili ve belediye başkanlarının da bulunduğu 50 Kürt siyasetçi, 510 gündür kimseyle görüştürülmeyen Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için açlık grevine başlama kararı aldı. Eylem, Öcalan’la görüşme sağlanana kadar sürecek.

Öcalan İçin Açlık Grevi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Halkların Demokratik Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi ve Demokratik Toplum Kongresine üye Kürt siyasetçiler bugün Diyarbakır’da toplandı. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu Kürt siyasetçiler, 510 gündür haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için eylem kararı aldı. 50 Kürt siyasetçi 5 Eylül’den itibaren açlık grevine başlamaya karar verdi.

Karar, düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Açıklamayı DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle yaptı. Dicle, 15 Temmuz darbe girişiminde İmralı’ya müdahalede bulunulmasına rağmen haber alamadıkların belirterek, “18 yıla yakın bir süredir İmralı Cezaevinde tek kişilik hücrede ağır tecrit koşullarında tutulan Sayın Öcalan’dan tam 510 gündür en küçük bir haber dahi alabilmiş değiliz. 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden de 46 gün geçmiş olmasına, bu süreçte darbecilerin İmralı Adasına dönük fiili bir girişiminin olduğunun kesinleşmesine rağmen, Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumuna dair bir tek objektif bilgi edinebilmiş değiliz” dedi.

Öcalan’ın silahların susması ve siyasetin devreye girmesi için yaptığı çağrıyı hatırlatarak, “Devlet ve hükümetin de barışa bir şans vermeye yönelişi ile ortaya büyük bir umut ve heyecan çıktı. Gerçekten de kan durdu, silah sustu. Her gün her birimizi derinden yaralayan ölümler son buldu. Asker, polis, gerilla, korucu, sivil, çocuk ölümleriyle fazlasıyla kanamış olan yüreklere bir anda su serpildi. Yüz yıllık savaş ve ölüm girdabından gerçekten de artık çıkılacağına dair, bütün toplumda haklı bir sevinç ve mutluluk hakim oldu. Ne yazık ki, 2014 sonlarında sönmeye yüz tutan barış umudu, 2015 yazından beri yerini savaşın yıkıcı ve acımasız hakikatine bıraktı” diye konuştu.

Dicle, eylem kararını şu cümlelerle açıkladı; ”Bu nedenle Sayın Öcalan’la avukatları, aile üyeleri veya siyasi bir heyetimiz yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar, yeni bir süreç başlatma kararı almış bulunmaktayız. Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır. Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır. Bu doğrultuda öncelikle ilk çağrımız hükümetedir; bu talebimizin her açıdan; siyasi, hukuki, ahlaki, insani meşruiyetinin gözetilerek hemen yarın yerine getirilmesini diliyor ve bekliyoruz.”

Açıklama sürerken bina üzerinde açılan Öcalan posteri gerginliğe neden oldu. Polisin uyarısına rağmen poster kaldırılmayınca polis binaya girmek istedi. Bu sırada toplanan kalabalıkla polis arasında gerginlik yaşandı. Posterin indirilmesi üzerine polis geri çekildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG