Erişilebilirlik

6 Ocak Komisyonu’ndan “Alternatif Delege” Celpleri


ABD’de 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Kongre komisyonu, 3 Kasım 2020 seçimlerinde dönemin başkanı Donald Trump’ın iktidarını sürdürmek için başlattığı ancak sonuç vermeyen “alternatif seçici delege” atama girişimine karıştığı sanılan kişilere celp gönderdi.

“Alternatif seçici delege” planı kapsamında Cumhuriyetçi Parti’nin Georgia ve Nevada başkanları David Shafer ve Michael McDonald’ın dahil olduğu 14 kişiye komisyon tarafından celp gönderildi.

Cumhuriyetçi Parti yetkililerinden komisyona gelecek haftalarda belge sağlamaları ve ifade vermeleri istendi.

ABD Başkanı eyaletlerin nüfus oranına göre atanan 538 seçici delegenin oyuyla kesinleşiyor.

Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin başı çektiği 2020 seçim kampanyası yetkililerinin Trump’ın seçimleri kaybettiği yedi eyaletten meşru olmayan şekilde seçici delege sertifikaları hazırladıkları ve işleme sokarak seçim sonuçlarını Trump lehine değiştirmeye çalıştıkları belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı da 2020 yılının Aralık ayında Trump’ın müttefikleri tarafından Ulusal Arşivler’e gönderilen bu sertifikaları inceliyor.

6 Ocak soruşturma komisyonunun Demokrat Partili başkanı Bennie Thompson, “Bugün celp gönderdiğimiz kişilerin bu ‘sözde’ alternatif seçicilerin nasıl bir araya geldiği ve bu planın arkasında kimin olduğu konusunda bilgi sahibi olduklarını düşünüyoruz” dedi.

Trump’ın Beyaz Saray sözcülerinden Judd Deere’ye celp

CNN televizyonu komisyonun ayrıca eski Başkan Trump’ın iletişim danışmanlarından Judd Deere’e de celp gönderdiğini bildirdi.

CNN’e göre gönderilen celbe eşlik eden mektupta Deere’in Beyaz Saray’ın 6 Ocak saldırısına verdiği yanıtı formüle ettiğinin sanıldığı belirtildi.

Deere, Biden'ın 20 Ocak 2021'de göreve başlamasına kadar geçen ara dönemde Trump'ın iletişim ekibi ile Başkan Joe Biden'ın ekibi arasındaki ana kanaldı. Deere, Trump görevden ayrıldığı sırada Beyaz Saray’ın son basın sözcüsüydü.

Reuters haber ajansı konuyla ilgili olarak Deere’e ulaşamadı.

6 Ocak 2021’de Donald Trump’ın Beyaz Saray yakınında yaptığı mitingin ardından destekçileri Kongre’ye yürümüş ve Demokrat Joe Biden’ın seçim zaferinin tescillendiği Kongre oturumunu engellemek için polis engelini aşarak zorla Kongre binasına girmişti.

ABD’de Kongre baskınının yaşandığı gün dört kişi ölmüş, bir polis memuru da Kongre savunmasının ertesi günü hayatını kaybetmişti. Trump destekçilerinin saatler süren baskınında onlarca polis yaralanmış, olayların ardından dört polis memuru intihar etmişti. Olayın ardından başlatılan kapsamlı soruşturma kapsamında 700’den fazla kişi hakkında suçlama yapılmıştı.

6 Ocak olaylarına giden süreci inceleyen soruşturma komisyonu şu ana kadar 400 tanığı dinledi ve tanıkları ifade vermeye zorlamak üzere çok sayıda celp yayınladı.

Soruşturmaya yakın kaynaklara göre komisyonun yaz aylarında bir ara rapor ve sonbaharda da nihai raporunu yayınlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG